Pětice senátorů chce zavést lhůtu pro vyjasnění vlastnictví k půdě

Praha - Lidé, jimž pozemkový úřad neuzná jejich vlastnický nárok k půdě, by mohli mít možná do budoucna nově půlroční lhůtu na to, aby se obrátili na soud. V novele zákona o půdě to navrhuje pětice senátorů za ČSSD, ODS a hnutí Starostové a nezávislí. Zavedení lhůty má podle nich mimo jiné urychlit dokončení restitučních řízení. Senát se ovšem bude předlohou zabývat příští týden teprve v prvním čtení.

„Nedokončená restituční řízení komplikují v současné době především provádění pozemkových úprav, jejichž výsledkem je výměna nebo přechod vlastnických práv,“ uvádějí senátoři v čele s předsedou zemědělského výboru horní komory Janem Hajdou (ČSSD). Důvodem pro přijetí novely je podle nich také nejednotná praxe pozemkových úřadů a také soudů.

Senátoři uvádějí, že některé pozemkové úřady v řízení o vlastnictví pozemku dále nepokračují ani v případě, pokud se takzvaná „domnělá oprávněná osoba“ se svým nárokem na soud neobrátí. Podle nich nebyla vyřešena předběžná otázka, zda je domnělá oprávněná osoba osobou oprávněnou. Jiné pozemkové úřady pak ve snaze dokončit restituční řízení nárok zamítnou po uplynutí obecné tříleté promlčecí lhůty podle občanského zákoníku.

Soudy, pokud se na ně pozemkovým úřadem odmítnutý žadatel obrátí, pak podle předkladatelů buď rozhodnutí úřadu potvrzují, nebo častěji jako nezákonné zruší. „V soudní praxi převažuje názor, že pozemkové úřady mohou využít obecnou promlčecí lhůtu podle občanského zákoníku pouze za předpokladu, že byla vznesena námitka promlčen“ pozemkovým úřadem v soudním řízení," uvádí autoři novely.