Fyziku dětem přiblíží liška či hroch

Praha - Přiblížit svět vědy hlavně dětským čtenářům se rozhodla autorka právě vydané knihy Straka v říši entropie. Originálním způsobem v ní srozumitelně popisuje složité fyzikální zákony. Knihu, která je i ve vědecko-populární literatuře výjimečným počinem, přitom chválí i odborníci. Většinou těžko pochopitelná a pro mladé čtenáře nezáživná témata tak od teď zábavně přibližuje třeba jelen, králík, ale i hroch.

Fyzika je tak vážná věc, že o ní můžeme pouze vtipkovat, říkával jeden slavný vědec. Podobný přístup zvolila autorka knihy Straka v říši entropie. Fyzikální zákony v ní srozumitelně vysvětluje v krátkých příbězích. Jejich hrdinové jsou pak zvířata. „Autorka udělala ten úžasný krok, který je podle mne ojedinělý ve světě, totiž že využila principu zvířecích bajek, aby zejména mladému čtenáři přiblížila svět vědy,“ chválí nápad spisovatelky Markéty Baňkové astrofyzik Jiří Grygar.

Markéta Baňková pro ČT24:

„Je to kniha pro děti, ale i pro dospělé, takže vlastně taková rodinná kniha. Úplně ideálně je to pro rodiče, kteří čtou dětem, ale hledají knížku, která by bavila je samotné.“

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)


Nová kniha chce malým čtenářům pomoci nahlédnout za oponu Archimedova zákona, termodynamiky, teorie relativity nebo kvantové mechaniky. Leckdy obávanými fyzikálními principy se v knize zcela prakticky zabývají liška, hroch nebo králík.

„Autorka dokázala do prostředí zvířátek a bajek, které dojmou nás a stejně tak děti, vecpat důležité fyzikální principy,“ hodnotí fyzik Luboš Motl. „Najednou se ukazuje, že to je cesta, která možná otvírá možnosti, aby se ta knížka dostala a zaujala čtenáře, kteří by třeba tu populárně vědeckou literaturu nechtěli číst,“ přidává Grygar.

Zvířata v bajkách čtenáře nepoučují

Zvířecí hrdinové nové „učebnice“ fyziky přitom nehodlají dětské čtenáře nikterak poučovat. „Jelen je takový samotář, jde krajinou a přemýšlí, proč jsou hvězdy, k čemu je tady vesmír a tak dále,“ vysvětluje Baňková. Králíkovy postřehy o zákonech termodynamiky nebo kocourova lekce z gravitace jsou teď dalším způsobem, jak se dozvědět něco nového o světě fyziky.