„Děkujeme, odcházíme,“ vzkazují doktoři

Praha - Lékařské odbory dnes spustily kampaň „Děkujeme, odcházíme“, která požaduje, aby platy lékařů činily 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Podepsalo ji na 3 000 lékařů. Lékaři požadují odpovídající mzdy i kvalitní a finančně dostupné vzdělávání pro mladé lékaře. Odboráři tvrdí, že podfinancování zdravotnictví nezpůsobili. Platy lékařů nicméně v průměru požadavku odborů odpovídají.

Odbory pojaly kampaň velkoryse a najaly si na ni jednu z předních mediálních agentur. Do českých nemocnic se rozjede sanitka zvaná mudrncák a odbory budou oslovovat i další lékaře. Zatím je podporuje asi tři tisíce lékařů, kteří jsou odhodláni dát na konci roku výpověď a pak chtějí pracovat v soukromé sféře nebo v zahraničí. Tam se totiž výdělky pohybují v řádu statisíců.

Lékaři chtějí, aby se platy lékařů v Česku zdvojnásobily, začínající lékař by tak měl hodinovou mzdu 200 korun a jeho zkušenější kolega 400 korun. Ministerstvo zdravotnictví ovšem lékařům vzkazuje, že má málo peněz v rozpočtu a zvyšování platů proto není reálné. „Na druhou stranu je také potřeba říct, že ministerstvo zdravotnictví velmi vnímá, že ty platy ve zdravotnictví nejsou v tuto chvíli optimální,“ podotkl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Do zahraničí odchází čeští lékaři už několik let. V počtech se ale Lékařský odborový klub a ministerstvo zdravotnictví zásadně liší, podle odborářů už dostala lékařská komora jen za první pololetí letošního roku 400 žádostí, podle ministerstva ale jen 192. Navíc prý počet lékařů, kteří odcházejí do zahraničí, významně klesá. Čeští doktoři míří do Německa, Rakouska nebo Dánska - několik si vybralo exotické země - například Saudskou Arábii.

K demonstraci odborových svazů plánované na 21. září se členové Lékařského odborového klubu připojí individuálně. Lékařské odbory podporují i stávkovou pohotovost Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZ), který zvažuje na 15. října protestní stávku. Sami však zvolily jinou formu nesouhlasu s vládními návrhy. Chtějí, aby se ke kampani připojil i OSZ, který prý jejich výzvu zvažuje.

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel uvedl, že vidí ve zdravotnictví rezervy, chybějící peníze prý způsobilo špatné hospodaření. Jako příklad uvedl údajně velice špatnou lékovou politiku a předražené státní zakázky na stavby nebo přístroje. Odbory uvedly, že hromadnými odchody nechtějí vyvolat paniku, jejich cílem je dohodnout se s vládou. Na řešení podle nich neuspokojivé situace se chtějí podílet.

S návrhy ministerstva práce a sociálních věcí na změny a snížení tarifních platů státních zaměstnanců prý kampaň nesouvisí. Odboráři totiž už v květnu prohlásili, že dají na konci roku hromadnou výpověď, pokud nedostanou přidáno. V České republice je celkem asi 45 tisíc lékařů, jejich průměrný plat činí zhruba 45 až 50 tisíc korun. Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku činila podle Českého statistického úřadu 23 500 korun.

Vydáno pod