Vondráčková definitivně prohrála spor s Kubišovou

Praha - Zpěvačka Helena Vondráčková dnes definitivně prohrála soudní spor s kolegyní Martou Kubišovou. Vrchní soud v Praze rozhodl, že Kubišová nemusí jí a jejímu manželovi Martinu Michalovi platit odškodné 1,3 milionu korun za zrušené turné Golden Kids. Odvolací senát tak potvrdil loňské rozhodnutí pražského městského soudu. Kubišová ani Vondráčková se dnešního jednání neúčastnily. Právní zástupkyně Vondráčkové hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Spor zpěvaček vyvolal v minulých dnech značný mediální zájem poté, co se na stranu Kubišové postavila řada osobností kulturního i veřejného života. Bývalý prezident Václav Havel, někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer, olympijská vítězka Věra Čáslavská a herci či hudebníci vyzvali v dopise Vondráčkovou, aby další pře se svou kolegyní zvážila. Populární zpěvačka však zareagovala tím, že se Kubišová měla slušně chovat.

Právní zástupkyně Vondráčkové a Michala Jana Gavlasová dnes navrhla jako další z důkazů právě tento otevřený dopis a také rozhovor s Kubišovou, který vyšel minulý týden v deníku Blesk. Soudkyně Yvona Svobodová však rozhodla, že ani jeden z nich neuzná. Obě aktivity považovala za „nešťastné“. „Soud k nim přihlížet nebude,“ dodala.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Advokátka Vondráčkové: Soud se nechal ovlivnit médii

Kubišová od počátku odpovědnost za zrušené turné odmítala s tím, že smlouvu na koncertování nepodepsala. Stejně tak ji nepodepsal ani třetí člen skupiny Václav Neckář. Michal s Vondráčkovou však trvali na tom, že smlouvu všichni uzavřeli ústně. Jejich žalobu prvoinstanční soud loni v listopadu zamítl. Uvedl, že se jim uzavření smlouvy nepodařilo prokázat.

Stejně tak rozhodl i odvolací soud. „Nebylo vůbec prokázáno, že smlouva uzavřena byla,“ řekla dnes soudkyně. Změnila jen druhou část rozhodnutí, a to o uhrazení nákladů za soudní řízení. Vondráčková společně s manželem tak musí uhradit 160.000 korun. Gavlasová po jednání prohlásila, že podle ní se soud nechal ovlivnit zprávami v médiích v minulém týdnu. Odůvodnění rozhodnutí považuje za „absurdní.“

Martin Michal: Ta petice, myslím si, je obrovský útok na demokracii v téhle zemi, že k tomu vůbec nemělo dojít, protože to je obrovská snaha o ovlivnění soudu.

Helena Vondráčková: V žádném případě mi tato kauza není příjemná, dělala jsem vše, abych tomu zabránila… Velmi se mě dotkla podpisová štvanice ze stran kolegů, naprosto neprávem mě označili za člověka, který je chamtivý a jde mu jen o peníze.

Marta Kubišová: Z lidského hlediska jsem ráda, že to takhle dopadlo, ale je to spor, kde není vítězů ani poražených, je to absurdní… Jsem nesmírně šťastná a moc se mi ulevilo. Jsem si vědoma toho, že jsem se ničeho nedopustila.

Turné Golden Kids se mělo uskutečnit předloni ke 40. výročí tria, zpěváci se ale nakonec nedohodli na podmínkách. Podle Kubišové byla příprava turné chaotická. Michal se nakonec rozhodl turné nahradit samostatnými koncerty Vondráčkové s hosty.

Spor dvou zpěvaček je od začátku vyostřený bulvárem. Podle něj se k petici chtěl připojit například Karel Gott. Ten ale vzkázal, že nemá s podpisováním petic dobrou zkušenost a raději mluví jen za sebe.

Vondráčková chce po Kubišové také omluvu

Vedle toho chce Vondráčková po Kubišové také omluvu za výrok, že spolu vedou spor o dva miliony. Pražský městský soud už v srpnu rozhodl, že tvrzení bylo nepravdivé a Kubišová se musí omluvit ve vysílání Radiožurnálu. Zatím ale nešlo o konečný verdikt.

Helena Vondráčková
Zdroj: ČT24