Den „dys“ nejen v Národní galerii

Praha – Do českého kalendáře dneškem přibyl další specializovaný den, tentokrát se 9. září připomíná jako den dyslexie. Podle hlavní iniciátorky Aleny Kupčíkové je cílem upozornit společnost na lidi s tímto handicapem a jejich potenciál. Nejvýraznější podporu dnešní akci vyjádřila Národní galerie, když pro dnešní den vyhlásila volný vstup do stálé expozice Umění 20. a 21. století ve Veletržním paláci.

„Nápad na uspořádání Dne dyslektiků vznikl v roce 2009, kdy jsem si jako dyslektik uvědomila, že společnost nevnímá odlišnost lidí s tímto handicapem ani jejich obrovský potenciál,“ říká výtvarnice a organizátorka projektu Alena Kupčíková. „Až 15 % populace má totiž problémy s handicapem dyslexie a dysgrafie. Je důležité, aby se o dyslexii mluvilo,“ upozorňuje dále. Datum 9. 9. zvolila pro jeho snadnou zapamatovatelnost.

Den dyslektiků je určen především pro všechny děti od 3 do 10 let a jeho hlavním záměrem je prevence, možnost začít s dětmi pracovat již v raném věku. Hlavní část akce se soustředí do Veletržního paláce, kde proběhne workshop pro děti Písmena kolem nás a křest interaktivního slabikáře pro děti (nejen) s rizikem dyslexie a dysgrafie.

Rozhovor s Alenou Kupčíkovou (zdroj: ČT24)

„Dyslektici využívají pravou hemisféru, která zpracovává obraz. Slabikář funguje na principu tvaru, kdy například žebřík představuje písmeno H. Vycházím z klasické dětské psychologie, kdy dítě první vidí tvar. Vidí hlavičku panenky, vidí kruh, ale nezná název 'O'. Tady přirozeně přechází z tvaru na písmenka,“ vysvětlila princip interaktivního slabikáře Kupčíková. Sama dyslektička při jeho tvorbě vyšla z vlastní negativní zkušenosti s českým socialistickým školstvím.

Jak konstatovala speciální pedagožka Daniela Švancarová, od roku 1990 se přístup škol výrazně proměnil. „Osvěta už je na školách obrovská. Tam se po roce 1990 rozjela spousta experimentů, začala se vyrábět spousta nových pomůcek. Péče má dobré základy a můžeme být spokojeni,“ uvedla Švancarová. Dyslektici mají možnost studovat ve velké třídě integrovaní mezi další žáky, nebo specializované mikrotřídě.

Hlavní partner? Národní galerie

Slavní dyslektici:

Isaac Newton, Thomas Alva Edison, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Auguste Rodin, Hans Christian Andersen, Walt Disney, Pablo Picasso, Wolfgang Amadeus Mozart

Hlavním partnerem Dne dyslexie je Národní galerie, která pro workshopy se školáky poskytla Veletržní palác. „Dyslexie je handicap, za který se mnoho dospělých lidí stydí. Ve společnosti je dyslektik bohužel často vnímán jako hlupák. Dyslexie však nemá vliv na inteligenci. Dyslektici byli významní vědci a umělci. Nápad organizátorů pořádat pravidelná setkání nás rozhodně zaujal a jsme připraveni spolupracovat,“ uvedl ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Se dnem dyslexie je spojen také workshop Aleny Kupčíkové v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, nebo workshop s dětmi v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem. Zároveň vzniká také divadelní hra o dyslexii autora Jaroslava Černého, tzv. dyslektické divadlo, které bude mít premiéru letos na podzim.