Vesecká označila Johnovy výroky v OVM za politický nátlak

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se dnes v otevřeném dopise ohradila proti vyjádřením ministra vnitra Radka Johna v nedělní televizní debatě Otázky Václava Moravce. Johnovy výroky o vyšetřování korupce, o státním zastupitelství i o ní samotné se podle ní odvíjejí od neznalosti základních trestněprávních předpisů. Vyjádření označila za účelový politický nátlak a Johna vyzvala k písemnému doložení skutečností, které ho vedly k použitým výrokům. Dodala, že každý vrcholný představitel instituce by se měl především starat o řádný chod svého úřadu.

Vesecké vadí například to, že John v souvislosti s „otevíráním zavřených spisů“ a kontrolou toho, proč byly odloženy, uvedl, že je nejvyšší státní zástupkyně „podezřelá v řadě kauz“ a asi nebude tím nejlepším kontrolorem. Hovořil také o tom, že kauzu pražského projektu Opencard by policisté vyšetřovali už o půl roku dříve, jenže jim to nepovolil státní zástupce.

Dopis Renaty Vesecké:

„Řada vašich výroků, které negativně hodnotí činnost státních zástupců…, či vaše výroky, které negativně hodnotí moji práci ve funkci nejvyšší státní zástupkyně, se odvíjí od neznalosti základních trestněprávních předpisů, předpisů upravujících organizaci justice a státního zastupitelství a v neposlední řadě ve vaší elementární neznalosti pravomoci a působnosti Nejvyššího státního zastupitelství a nejvyššího státního zástupce.“

Vesecká tvrzení označila za nepravdivá, subjektivní a zcela zkreslená. „Vaše vystoupení považuji za zcela účelový politický nátlak na soustavu státního zastupitelství a za snahu za každou cenu hájit resort ministerstva vnitra na úkor státního zastupitelství,“ vzkázala Johnovi. Ministr podle ní neoprávněně zasahuje do fungování systému státního zastupitelství.

Věci veřejné žádají odvolání Vesecké do podzimních voleb. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se netají tím, že návrh na její odvolání skutečně podá. Zatím ale není jasné kdy. Nástupcem Vesecké by mohl být Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství. Vesecká je ve funkci od roku 2005.

Nejvyšší státní zastupitelství
Zdroj: ČT24