Klaus se pustil do Ústavního soudu - prý si uzurpuje moc

Praha - Prezident Václav Klaus dnes po sedmi letech přednesl v Poslanecké sněmovně projev. V úvodu se vyjádřil k současnému rozložení politických sil ve sněmovně. To, že vládní koalice disponuje pohodlnou většinou, podle Klause umožní klidnější vládnutí a zemi přinese tolik potřebnou stabilitu. V této souvislosti zkritizoval Ústavní soud (ÚS), díky jehož zásahu se nekonaly předčasné volby v říjnu loňského roku, ale až letos v květnu. Kdyby proběhly volby v původním termínu, výsledky by byly jiné, řekl Klaus. Sněmovna by tak podle Klause měla postavení Ústavního soudu změnit, aby si nepřisvojoval větší moc, než má mít. Prezident se také vyslovil pro větší sebevědomí sněmovny při přebírání norem Evropské unie.

Po letošních parlamentních volbách podle prezidenta „došlo k překreslení politické mapy“ a nastaly překvapivé změny - že se nedostali lidovci do sněmovny a dvě nejsilnější strany, ODS a ČSSD, výrazně oslabily na úkor nových stran. Teprve se ale ukáže, jestli došlo k novému rozvrstvení politických sil, či budou lidé zklamáni, uvedl Klaus. Prezident kvitoval, že ubylo hrubostí a osobních útoků a věří, že jak nové složení sněmovny, tak změny ve vedení hlavních politických stran povedou ke kulturnější a pozitivnější tváři české politické scény.

Reformy mají nyní velkou šanci uspět, doufá Klaus

Díky rozložení sil ve sněmovně mají reformy, které mají vyřešit deficit veřejných financí, daleko větší šanci uspět než kdykoliv dříve, domnívá se Klaus. „Pokud si současná vládní koalice uchová elementární soudržnost, máme příležitost, která se již nemusí opakovat,“ řekl Klaus k chystaným reformám nynější středopravé koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Prezident Klaus o Ústavním soudu

„Pro demokracii je ničivé, že si různá soudní tělesa pro sebe uzurpují větší díl moci, než jim přísluší… Místo toho, aby ústavu vykládal, do základního zákona naší země samovolně zasahuje a nad rámec svých pravomocí ústavní zákony mění.“

Předseda ÚS Pavel Rychetský: "Zásadně nekomentujeme vystoupení politiků."

Premiér Petr Nečas (ODS): „Je to prostě standardní diskuse, která se vede a je podle mého názoru na místě.“

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Je pro nás velmi důležité v této diskusi obhájit princip nezávislosti Ústavního soudu.“

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Ve vší dlužné úctě k hlavě státu zde vřele nesouhlasím.“


Klaus: Sněmovna by měla postavení ÚS redefinovat

Sněmovna by se měla podle Klause zabývat změnou postavení Ústavního soudu tak, aby se nemohl chovat jako nekontrolovatelná třetí parlamentní komora. Parlament by prý měl bránit své postavení suveréna a soudy by si neměly uzurpovat více moci, než jim přísluší. ÚS má být vykladatelem a strážcem ústavy, nikoliv ústavodárcem. Tuto moc mají v parlamentní demokracii přímo volení zástupci občanů, prohlásil Klaus.

Prezident se s Ústavním soudem loni ostře střetl nejen kvůli předčasným volbám, ale také v názoru na Lisabonskou smlouvu. To, že ÚS zasáhl do termínu předčasných voleb, nebylo prý politicky neutrální, řekl Klaus. Legitimitu volebních výsledků řádných květnových voleb ale prý nechce zpochybňovat.

Prezident také řekl, že by sněmovna neměla mechanicky přebírat nařízení Evropské unie, která necitlivě zasahují do výsostných pravomocí ČR a netýkají se společného evropského prostoru. „Je třeba dávat pozor i na to, že takzvané povinné přebírání norem Evropské unie v předcházejících letech v nemalém počtu případů krylo pokusy některých domácích politických sil vnášet do našeho právního prostředí prvky, které by při standardní parlamentní proceduře neměly šanci na úspěch,“ uvedl také Klaus v projevu.

Klaus: Do sněmovny budu možná chodit častěji

Prezident s vedením sněmovny také poobědval a nechal se slyšet, že by návštěvy hlavy státu ve sněmovně mohly být častější. Atmosféra v dolní komoře je podle Klause lepší, než v minulém volebním období. Do sněmovny prý tehdy nechodil mimo jiné proto, že byla rozpolcená a byli v ní přeběhlíci. „Atmosféra byla velmi přívětivá a příznivá. Nikdo se nemračil, pokud jsem dobře viděl, ani nepískal ani neprotestoval. Tak to já beru jako dobrou zprávu,“ řekl k dnešní návštěvě.

Klaus vystoupil ve sněmovně před sedmi lety, kdy kritizoval tehdejší vládu Vladimíra Špidly (ČSSD) za rozpočtový schodek. Měl výhrady k reformě veřejných financí a upozornil na růst moci státu. Klausův předchůdce Václav Havel promluvil ve sněmovně v letech 1993 až 2002 osmkrát.