Skandál na ministerstvu obrany znovu rozdmýchává spory v koalici

Praha - Kriminální kauza kolem údajné provize za minomety vyvolala další koaliční roztržku. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se totiž ostře ohradil proti slovům premiéra Petra Nečase (ODS), že korupční chobotnice vznikla na ministerstvu obrany už v polovině devadesátých let. Právě tehdy totiž na ministerstvu dlouhodobě jako náměstek působil Kalousek. Ten si ovšem útok nenechal líbit: „V polovině devadesátých letech byli na obraně dva náměstci: Petr Nečas a Miroslav Kalousek. Protože já jsem s Jindrou a Kopřivou nespolupracoval, nemohl myslet nikoho jiného než sebe,“ uvedl Kalousek.

Odvolaný náměstek Jaroslav Kopřiva podle Mladé fronty Dnes vyjednával provize za stamilionovu zakázku na nákup minometů. Ministerstvo obrany se mělo vyhnout výběrovému řízení tím, že by tendr vypsalo spolu se Slovenskem. Zakázku by pak přidělilo domluvenému zájemci a provize se měly vyúčtovat bokem. Josef Jindra pak měl být Kopřivův lobbista. Petr Nečas ovšem narážky Kalouska odmítl s tím, že působil na ministerstvu jen deset měsíců. 

Skandál přitom vyvolává i další otázky, třeba proč ho odhalili novináři a ne vojenská policie nebo zpravodajská služba. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška ale jeho resort žádný podobný nákup neplánoval, tudíž ani jedna složka neměla co sledovat a prověřovat. Před rokem, ještě za ministra Martina Bartáka, přitom zrušila vojenská policie odbor, který se zabýval právě bojem proti korupci.   

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Skandálem se bude zítra také zabývat prezident Václav Klaus. Na páteční ráno si už dřív pozval ministra obrany Alexandra Vondru.

Také výroční zpráva vojenské tajné služby za loňský rok se věnuje boji proti korupci jen obecně. Postupně klesá i počet informací, které služba zpracovávala: ještě před pěti lety jich bylo 70, loni už jen 21. Podle mluvčího Jana Pejška sice možná klesá jejich počet, nikoli ale kvalita práce tajné služby. 

Sobotka: Odpovědnost za Kopřivu má přijmout vedení TOP 09

Skandálu už se chopila i opozice, úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga i místopředsedu Miroslava Kalouska, aby veřejnosti skandál okolo nákupu minometů vysvětlili a přihlásili se k odpovědnosti za působení Kopřivy na ministerstvu. Sobotka poukázal i na to, že v TOP 09 působí někdejší lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová. 

Pavel Severa (TOP 09), kterého Kopřiva na tajných nahrávkách jmenoval jako svého případného nástupce na ministerstvu, se od skandálu distancoval. Požádal také Schwarzenberga a Kalouska, aby odložili proces jeho jmenování do funkce generálního sekretáře strany až do té doby, než bude celá záležitost uspokojivě vysvětlena. Severa v tiskovém prohlášení zdůraznil, že nikdo není schopen účinně zabránit tomu, aby se lobbisté zmiňovali v soukromých rozhovorech o jeho jméně, pokud tím chtějí dodat váhy svým schopnostem.

Pavel Severa
Zdroj: ČT24