Vakcíny proti viru SARS-CoV-2 brání vzniku dlouhého covidu, ukázala velká studie

Norští epidemiologové zkoumali, jestli může očkování proti koronaviru nějak snížit pravděpodobnost vzniku takzvaného dlouhého covidu. Výsledky studie provedené na celé populaci severské země ukázaly, že v tomto ohledu pomáhá už jedna dávka vakcíny.

Nemoc covid-19, kterou způsobuje virus SARS-CoV-2, má kromě akutních následků také dopady dlouhodobé. Tento dlouhý covid totiž může negativně ovlivňovat kvalitu lidského života řadu měsíců a někdy i let. Nový výzkum ukázal, že pokud je člověk očkovaný, pravděpodobnost vzniku těchto problémů je nižší než u lidí, kteří se naočkovat nenechali.

Očkování jakoukoli vakcínou proti covidu snížilo riziko vzniku příznaků dlouhého covidu u všech čtyř skupin populace, kterou vědci sledovali – ať už byli mladí, staří, zdraví či nemocní. Ukázal to výzkum norských badatelů, který vyšel v odborném časopise The Lancet. Vědci přitom neřešili, která ze tří vakcín byla v tomto ohledu nejúčinnější. Norsko totiž používalo tři látky – od společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Poslední jmenovanou se ale během roku 2021 očkovat přestalo, takže by srovnání nefungovalo.

Vědci navíc analyzovali účinnost vakcín proti covidu také v prevenci „tromboembolických a kardiovaskulárních komplikací“ po nákaze virem SARS-CoV-2. Ukázalo se, že očkovaní mají nižší riziko vzniku žilní tromboembolie a arteriální trombózy po infekci virem SARS-CoV-2 než neočkovaní.

Jak výzkum probíhal

Vědci ve článku pokryli celou norskou populaci, která mohla být očkovaná. Dali dohromady data ze šesti registrů z let 2018 až 2021. Pro analýzu vytvořili čtyři kohorty (skupiny) – seniory ve věku nad 75 let, osoby nad pětašedesát doplněné o mimořádně zdravotně zranitelné osoby, osmnáctileté a starší se zdravotními problémy a nakonec osmnáctileté a starší bez zdravotních problémů.

Pak v datech nemocnic a dalších poskytovatelů zdravotní péče hledali, jak účinné byly vakcíny proti covidu-19 v prevenci dlouhodobých komplikací, jež jsou s touto nemocí spojené. Celkem bylo ve studii zahrnuto 2 364 651 očkovaných a 1 532 935 neočkovaných. Rizika se sledovala až do doby 180 dní od očkování.

K podobným výsledkům dospěli výzkumníci, když nedávno analyzovali data ze sedmi zemí světa a shromáždili tak anonymizované údaje o asi 20 milionech lidí.