Pikantní jako sám vesmír. Astronauti si na ISS poprvé vypěstovali chilli papričky

Astronauti si vychutnali první zelené papriky vypěstované ve vesmíru (zdroj: EBU/Thomas Pesquet/European Space Agency)

Před týdnem astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) sklidili experimentálně vypěstované chilli papriky. Nyní americká agentura NASA zveřejnila video, které ukazuje jejich radost z první úrody.

Experiment NASA Plant Habitat-04 poprvé vypěstoval chilli papričky na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Kvůli dlouhé době klíčení a růstu jedním z nejsložitějších, které se dosud na stanici uskutečnily. Studie rozšíří znalosti NASA o pěstování potravinářských plodin pro dlouhodobé vesmírné mise. 

Astronauti žijí a pracují ve vesmíru nepřetržitě už víc než dvacet let a stravují se převážně balenými potravinami spolu s některými čerstvými potravinami dodávanými při pravidelných zásobovacích misích. V rámci příprav na mise Artemis na Měsíc a dál ale vědci hledají nové způsoby, jak zajistit výživu průzkumníků na vzdálenější mise – například k Marsu. Ty mohou trvat celé roky, takže je u nich v podstatě nemožná jakákoliv zásobovací mise.

Výživa posádek na Měsíci a zejména na Marsu bude logistickou výzvou. Posádky se sice budou stále spoléhat na balené potraviny ze Země, ale součástí problému je i to, že posílání zásob za nízkou oběžnou dráhu Země vyžaduje více pohonných hmot a delší dodací lhůty, zejména na Mars. Dlouhodobé skladování balených potravin má za následek zhoršení jejich kvality, což snižuje množství klíčových živin, jako je vitamin C a vitamin K.

Experimentální zemědělci

Od roku 2015 proto astronauti na vesmírné stanici pěstují a konzumují deset různých plodin, zkoumají způsoby, jak tyto problémy řešit a doplnit svou stravu o čerstvé zdroje. Mezi další výhody pěstování vlastních plodin patří zpestření jídel, aby astronauty neomrzelo jíst stále totéž.

Výzkumníci také zkoumají psychologické výhody péče o rostliny v izolovaném prostředí s uzavřeným okruhem. Pěstování paprik ve vesmíru ale může být podle NASA přínosné i pro lidi na Zemi, protože ukazuje možnost využití stávajících odrůd paprik v zemědělství v kontrolovaném prostředí. 

Volba padla na papriky také proto, že obsahují řadu důležitých živin a jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C. Rostliny jsou také dostatečně robustní a podle předpokladů mají i dobrou šanci na úspěšné pěstování v mikrogravitaci.

V mikrogravitaci se s nimi navíc snadno manipuluje a dají se jíst v podstatě hned po utrhnutí, aniž by se s nimi muselo nějak složitě manipulovat. Sklizené chilli-plody rostly přibližně čtyři měsíce, část z ních posádka sní a zbytek pošle na Zemi k analýze.