Koronavirová pandemie už nepředstavuje globální zdravotní stav nouze, oznámila WHO

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Rozhodla o tom v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO) a stanovisko zveřejnila na svých webových stránkách.

Svůj nejvyšší stupeň pohotovosti WHO vyhlásila 30. ledna 2020. Konkrétní dopady na jednotlivé země včetně Česka nynější oznámení nemá, protože každý stát si o ochranných opatřeních rozhoduje sám, poznamenala agentura DPA.

Reuters označuje postup WHO za významný krok k ukončení pandemie, která zabila více než 6,9 milionu lidí a narušila globální ekonomiku a způsob života. Stav nouze pomohl soustředit mezinárodní pozornost na zdravotní hrozbu a posílit spolupráci v poskytování vakcín a léčby.

Zrušení stavu nouze je znamením pokroku, který svět učinil v těchto oblastech, ale covid-19 tu zůstane – byť už nepředstavuje mimořádnou událost, uvedla WHO.

Počet úmrtí v souvislosti s koronavirovou nákazou klesl z maxima více než 100 tisíc mrtvých za týden v lednu 2021 na něco přes 3500 v týdnu do letošního 24. dubna, vyplývá z dat WHO.