Japonci vypustí do vesmíru neznečišťující družici. Je vyrobená ze dřeva

Japonsko se jako první země světa chystá letos v létě vypustit na oběžnou dráhu miniaturní satelit vyrobený ze dřeva. Cílem vědců, kteří družici vyvinuli, je bojovat proti znečištění kosmu hliníkovými a dalšími škodlivými částicemi. Satelity se v současné době vyrábějí právě z aluminia, titanu či různých slitin.

Družici LignoSat Japonci vyrobili z magnoliového dřeva. Toto dřevo se při experimentech provedených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ukázalo jako obzvlášť stabilní a odolné vůči praskání.

Projekt, na němž spolupracuje univerzita v Kjótu a dřevařská firma Sumitomo Forestry, má za cíl otestovat snadno rozložitelné materiály jako dřevo a zjistit, zda by se mohly stát ekologickou alternativou ke kovům, z nichž se satelity nyní vyrábějí.

„Satelity při návratu do atmosféry shoří a vytvoří velké množství miniaturních hliníkových částic, které se pak řadu let vznášejí v horní vrstvě atmosféry,“ uvedl profesor univerzity v Kjótu a japonský astronaut Takao Doi.

Podle nedávného výzkumu expertů z kanadské Univerzity Britské Kolumbie by hliníkové částice ze satelitů vracejících se do atmosféry Země mohly způsobit vážné ztenčení ozonové vrstvy, která chrání Zemi před nebezpečným ultrafialovým zářením.

Japonští vědci uvedli, že je odolnost dřeva při testech, simulujících podmínky v kosmu, překvapila. Po první fázi testování na Zemi byly vzorky dřeva poslány na ISS, kde byly téměř rok vystaveny vnějším podmínkám. I tyto experimenty ukázaly velmi slibné výsledky.

Vyzkoušeny byly různé typy dřeva, například sakurové, jako nejvhodnější se ale nakonec ukázalo magnoliové dřevo. „Jedním z cílů mise bude změřit deformaci dřevěné struktury satelitu,“ uvedl šéf projektu Kodži Murata.

Podle Muraty je nyní ještě zapotřebí definitivně rozhodnout o tom, která raketa satelit vynese. Měla by to být zásobovací loď Cygnus, jež zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici v létě, nebo vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX.

Očekává se, že sonda – která má velikost kávového hrnku – bude ve vesmíru operovat nejméně šest měsíců.

Kosmická skládka

Kolem Země krouží na oběžné dráze asi sto milionů kusů vesmírného odpadu. Pro budoucnost lidstva představují čím dál větší riziko. Většinu kosmického odpadu tvoří zbytky kosmických lodí, raket a starých satelitů.

Vytvářejí kolem Země stále větší „skládku“, přičemž roste riziko střetu s jinými objekty, například funkčními satelity, astronauty nebo Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Ta již dokonce musela několikrát změnit kvůli hrozbě kolize svou polohu.

Analytici ze společnosti Euroconsult odhadují, že v tomto desetiletí bude každý rok vypuštěno asi 990 satelitů, což znamená, že do roku 2028 by mohlo být na oběžné dráze přes patnáct tisíc satelitů. Jenom společnost SpaceX Elona Muska už vypustila více než pět tisíc satelitů Starlink a plánuje na oběžné dráze umístit tisíce dalších.