Čeští studenti převálcovali evropskou konkurenci. Gymnazisté vyhráli prestižní vědeckou soutěž

Mladá česká věda ukázala opět svoje talenty. Středoškolskou soutěž vyhrála v konkurenci 45 týmů trojice složená z gymnazistů z Prahy a Českých Budějovic, druhý český tým skončil se stříbrnou medailí.

Evropská olympiáda experimentálních věd je prestižní soutěž, ve které se střetávají ty nejlepší týmy mladých středoškoláků z Evropské unie a Ukrajiny. Letos proběhla v Lucembursku a čeští zástupci v ní zazářili: domů přivezli zlatou a stříbrnou medaili. „Zlatí“ Češi se stali dokonce absolutními vítězi celé soutěže.

Soutěže EOES (European Olympiad of Experimental Science) se účastní vždy tříčlenné týmy složené z chemika, biologa a fyzika, kterým je maximálně 17 let. Ti společně během soutěžního týdne řeší dvě velmi náročné úlohy, které jsou zaměřené experimentálně a k jejich řešení je potřeba komplexní znalost všech tří oborů. Z každého účastnického státu jsou většinou vysílány dva soutěžní týmy.

Na mezinárodních soutěžích studentů je zvykem, že zlaté medaile se rozdávají deseti procentům nejlepších týmů, stříbrné dalším třiceti procentům a zbylé týmy získají medaile bronzové. Týmy z České republiky mají v této soutěži pravidelně skvělé výsledky, a tak už několik let za sebou získávají zlaté a stříbrné medaile. V letošním roce v konkurenci 45 týmů z 23 států Evropské unie a jednoho týmu z Ukrajiny získal český tým B stříbrné medaile za 16. místo z celkových 46 a tým A byl vyhlášen absolutním vítězem této soutěže.

Jak se stát vědeckým šampionem

Studentské týmy byly složené z nejlepších sedmnáctiletých účastníků biologické, fyzikální a chemické olympiády. Na základě soustředění, které proběhlo v Hradci Králové, byly vybrány dva týmy, v nichž byli zastoupeni studenti středních škol z Prahy, Brna, Dvora Králové nad Labem a Českých Budějovic. Českou delegaci doplňovali v roli mentorů i zástupci oborových olympiád Jan Kotek, Tereza Matějková a Jan Kříž.

Tým B, který skončil se stříbrnou medailí, tvořili Vojtěch Hojný (biologie) z Gymnázia Dvůr Králové nad Labem, Soňa Kotuliaková (chemie) z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně a Míla Tomášová (fyzika) z Gymnázia Jana Keplera v Praze.

Tým A, který soutěž úplně vyhrál, byl ve složení Šárka Litvínová (biologie) z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, Václav Verner (chemie) z pražského Gymnázia PORG a Vojtěch Kubrycht (fyzika) z Gymnázia Budějovická, také v Praze.