Voliči na Maledivách hlasováním vyjádřili souhlas s posilováním vztahů s Čínou

V nedělních parlamentních volbách na Maledivách podle předběžných výsledků zvítězila strana prezidenta Mohameda Muíze, napsala agentura AP. Výsledek podle ní naznačuje, že voliči v tomto tropickém souostroví ležícím v Indickém oceánu vyjádřili souhlas s posilováním vztahů s Čínou.

Lidový národní kongres ve volbách získal 70 z 93 parlamentních křesel. Další tři mandáty si zajistili spojenci vládní strany, což jim dává pohodlnou většinu.

Prezident Muíz, který byl do funkce zvolen v loňském roce, se rozhodl ukončit politiku orientovanou na Indii. Jeho vláda vyzvala k odchodu desítky indických vojáků, kteří působili na souostroví, a podepsala obrannou dohodu s Čínou.

Maledivská demokratická strana v čele s exprezidentem Ibráhímem Mohamedem Sulihem, který je považovaný za proindického, podle předběžných výsledků získala patnáct křesel, čímž si pohoršila od minulých voleb, kdy jich obdržela 65. Oficiální výsledky se očekávají později v pondělí.

Tropické souostroví Maledivy je známé luxusními turistickými letovisky. Nachází se v Indickém oceánu na jedné z nejrušnějších námořních tras na světě v oblasti, kde Indie a Čína soupeří o vliv.