Velikonoce v Jeruzalémě jsou tiché, válka odradila poutníky

Události: Velikonoce v Jeruzalémě ovlivnila válka (zdroj: ČT24)

Velikonoce slaví i křesťané ve Svaté zemi. Letos ve stínu války Izraele proti teroristům z palestinského Hamásu. Poutní místa v Jeruzalémě jsou poloprázdná, zahraniční turistika v Izraeli se propadla na pouhou pětinu předválečných čísel.

Na Květnou neděli si křesťané připomněli Kristův vjezd do Jeruzaléma a poslední týden jeho života, než byl v tomto městě ukřižován.

K množství rituálů spojených s velikonočními svátky patří v Jeruzalémě tradiční procesí, které sestupuje z Olivetské hory ke Starému Městu. Konalo se i letos. A ačkoliv na první pohled Jeruzalém působí nečekaně poklidně, na druhý pohled je už situace složitější.

I onen vnější dojem klidu je vlastně také příznakem války. Dramaticky totiž poklesl počet poutníků. Právě oni vytvářeli atmosféru jeruzalémských Velikonoc. Domácích křesťanů jsou totiž ve Svatém městě jen necelá dvě procenta. Letošní sezona tak v něčem připomíná období pandemie koronaviru.

Propad náboženské turistiky je patrný i v severním Izraeli u břehů Galilejského jezera. V normálních časech k těmto svatým místům mířily tisíce poutníků. Parkoviště kdysi plné autokarů je teď skoro prázdné a sousedící obchod se suvenýry bez zákazníků. Na protějším břehu jezera se nachází místo, kam přicházejí poutníci nechat se pokřtít ve vodách řeky Jordán. Po vypuknutí války tu omezili provoz a i tady nyní chybí lidé.

Zahraniční turistický ruch v Izraeli se po 7. říjnu propadl o jednaosmdesát procent. Letošní Velikonoce se tam tak odehrávají v kulisách poloprázdných kostelů.