V Paříži se zřítily lopatky mlýna na kabaretu Moulin Rouge

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Incident si nevyžádal žádné zranění. Příčiny nehody, která postihla jeden z nejznámějších objektů ve francouzské metropoli, jsou nyní předmětem vyšetřování.

Fotografii narůžovo natřeného větrného mlýnu, který je symbolem podniku, bez vrtule se čtyřmi lopatkami ráno zveřejnila téměř všechna francouzská média. Lopatky zřejmě spadly na ulici a poničily také světelný nápis kabaretu. Incident se stal mezi druhou a třetí hodinou v noci, uvedla stanice BFM-TV.

Podle zdroje agentury AFP se lopatky zřítily po konci provozní doby kabaretu. Trosky byly odstraněny ráno kolem osmé hodiny.

„V blízkosti Moulin Rouge nikdo nebyl, což je velké štěstí. Hovořili jsme s majitelem kavárny, která je přímo naproti, a on je zvyklý, že kolem kabaretu jsou pořád stovky lidí. Mluvil o obrovském štěstí, prý by si nedovedl představit, že by se to stalo v sobotu v noci,“ uvedl zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd.

V Paříži se zřítily lopatky větrného mlýna, který je symbolem světoznámého kabaretu Moulin Rouge (zdroj: Reuters)

Kabaret prý pravidelně kontrolují technici

„Je to první incident tohoto druhu od založení 6. října 1889,“ upozornil podnik. V roce 1915 však prostory kabaretu vážně poničil požár. Podle vedení Moulin Rouge kontrolují větrný mlýn pravidelně technici, kteří si však nevšimli žádné závady.

Kabaret Moulin Rouge ve čtvrti Pigalle zahájil činnost v roce 1889. V průběhu let se stal jedním ze symbolů Paříže. Větrné mlýny byly ještě na začátku devatenáctého století relativně běžné na nedalekém kopci Montmartre, než se tato část města stala vyhledávaným místem pro umělce a kulturu.

Zprávy ve 12: Kabaret Moulin Rouge přišel o své lopatky (zdroj: ČT24)

Incident se stal několik měsíců před zahájením olympijských her ve francouzské metropoli, které podle očekávání přitáhnou do Paříže velký počet návštěvníků. „Není ale vůbec jisté, jestli se křídla (mlýna) dostanou zpět na své místo před začátkem olympijských her. Je to spíše nepravděpodobné,“ podotkl Šmíd.

Samotný Moulin Rouge i okolní podniky jsou vyhledávanou turistickou atrakcí. Podnik má otevřeno celý rok a pořádá dvě představení denně. Každý rok ho podle odhadů navštíví zhruba šest set tisíc lidí.