V Kodani vzplála historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

Události: Požár historické budovy burzy v Kodani (zdroj: ČT24)

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá. Na podzim měla dánská metropole oslavit 400 let od jejího vzniku, na místě probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce.

Požár, který patrně začal ve střešní části budovy, se následně rozšířil na většinu objektu a části střechy se propadly, řekl mluvčí hasičů Jakob Vedsted Andersen. „Hašení je velmi složité,“ dodal a upozornil přitom, že do některých částí objektu nemohou hasiči vůbec vstoupit, protože je to příliš nebezpečné.

Podle mluvčího se na likvidaci ohně podílí kolem sto dvaceti lidí. Ti jsou zhruba uprostřed hašení požáru, který se jim ale již podařilo dostat pod kontrolu. Polovina budovy se údajně již uvnitř zhroutila, obvodové zdi ještě stojí, ovšem plameny je také narušují. Zřícení celé stavby hasiči bezprostředně neočekávají, záchranné práce však mají trvat celý den.

Historická stavba ze 17. století přišla o ikonickou, 56 metrů vysokou věž ve tvaru čtyř propletených dračích ocasů. Její součástí byly také tři korunky symbolizující blízké vztahy Dánska, Norska a Švédska. Věž se v důsledku požáru zřítila na střechu.

Budova procházela rekonstrukcí, jejímž cílem bylo vrátit stavbě podobu z doby vzniku. Nyní už v ní nesídlí dánská burza, ale průmyslový svaz a obchodní komora. Všichni lidé nacházející se uvnitř stihli budovu včas opustit, někteří vynášeli ven historické obrazy. Dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt už slíbil, že Kodani její symbol vrátí.

Policie vyzvala občany, aby nejezdili do centra Kodaně, nad nímž se vznáší hustý dým. Nařídila také evakuaci domů v ulici, kde stará burza stojí, ministerstva financí i jednoho křídla sousedního paláce Christiansborg, v němž sídlí parlament. V evakuované části paláce mají kanceláře někteří poslanci a novináři. K uzavření oblasti a „zajištění cenných předmětů“ bylo povoláno na devadesát příslušníků armády.

Požár historické burzy v Kodani (zdroj: EBU/Gunnar Lenzin, X/usman_cph, EBU/Chistian Sforzini Graugaard, X/DKDerSker, X/Cooganhagen)

„Probudili jsme se do smutné podívané,“ uvedl v prohlášení dánský král Frederik X. Jeho matka Margrethe II., která letos abdikovala ve prospěch svého syna, zrušila část oslav svých úterních 84. narozenin. „Bolí to duši Dánů, léta historie jdou do plamenů,“ řekla dánské veřejnoprávní televizi premiérka Mette Frederiksenová.

„Strašlivé záběry z burzy. Je to tak smutné. Tato ikonická budova pro nás pro všechny hodně znamená. Tento okamžik je náš Notre-Dame,“ napsal na síti X také ministr obrany Troels Lund Poulsen.

„Toto je náš Notre-Dame,“ řekl dánské televizi místní obyvatel Henrik Grage s odkazem na požár pařížské katedrály Notre-Dame z dubna 2019.

„Čtyři sta let dánského kulturního dědictví v plamenech,“ posteskl si na síti X ministr kultury Jakob Engel-Schmidt.

Dominanta Kodaně

Kodaňská burza sice není tak slavná jako pařížský chrám, ale pro dánskou duši je to jedna z dominant hlavního města, přiblížila skandinavistka Helena Březinová z Filozofické fakulty UK. „Váže se k ní taková pověst, že ty čtyři spletené dračí ocasy, které vytvářely věž na budově už od jejího postavení v 17. století, ji ochraňovaly. Kodaň lehla popelem mnohokrát, i okolní budovy zachvátily plameny častokrát, ale burza stála. A to dnes ráno přestalo platit.“

Studio ČT24: Skandinavistka Březinová k požáru historické budovy staré burzy v Kodani (zdroj: ČT24)

Historická burza je podle ní výjimečná i architektonicky. „Je to příklad architektury inspirované z Holandska, říká se jí severská renesance. Budov ve stejném slohu je v Kodani celá řada a vytvářejí její dominantu, jsou to ty nejfotografovanější a nejfotogeničtější motivy,“ dodala Březinová.

Stavba z roku 1625 stojí blízko dánského parlamentu Folketing, jehož části také byly evakuovány, i královského paláce Christiansborg. Na takzvaném palácovém ostrově (Slotsholmen) ji nechal postavit dánský král Kristián IV. s cílem proměnit Kodaň ve velké obchodní centrum. Památka byla oblíbeným cílem turistů.