V Hongkongu proběhly první parlamentní volby po reformě. Kandidovat směli jen „vlastenci“

Události ČT: Zinscenované volby v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Rekordně nízká třicetiprocentní účast jako forma tichého protestu poznamenala parlamentní volby v Hongkongu. Byly první po reformě volebního zákona, který umožňuje kandidovat pouze lidem loajálním Pekingu. Ze 153 poslanců v Legislativní radě jich z přímé volby vzejde dvacet. Jde o historicky nejhorší účast v hongkongských volbách.

Hlasování mělo skončit v 15:30 SEČ, na některých místech bylo krátce prodlouženo. Hlas odevzdalo 30 procent oprávněných voličů. Jak napsal list South China Morning Post, při volbách v roce 2016 za stejnou dobu svého práva hlasovat využilo už 52,6 procenta lidí, i když tehdy hlasování začalo o hodinu dříve.

Barnabas Fung, který je nejvyšším představitelem odpovídajícím za volby, řekl, že hlas odevzdalo něco přes 1,3 milionu ze 4,47 milionu zapsaných voličů. Přiznal, že je to nejhorší účast za tři desetiletí. Dosud nejnižší účast, necelých 36 procent, byla roku 1996, před předáním Hongkongu Číně.

Právo volit mělo 4,5 milionu lidí. Vybírali ze 153 kandidátů, kteří už ale prošli předchozím posouzením. Všichni kandidáti ve volbách měli razítko na to, že jsou „vlastenci“. Schválila je propekingská komise a státní bezpečnost a mnozí jsou přímo spojení s pevninskou Čínou. Druhý nejvýše postavený člověk ve vládě John Lee řekl k výběru, že ti, kdo byli z kandidatury vyloučeni, jsou „zrádci, kteří nepracovali ve prospěch Hongkongu“.

„V Hongkongu pracuji přes dvacet let. I když pořád neumím dobře kantonsky, Hongkong znám po všech stránkách,“ tvrdil Sun Dong, jeden z kandidátů původem z pevninské Číny.

Po protivládních demonstracích, které umlčel bezpečnostní zákon, je ignorování hlasování pro mnohé poslední formou protestu. Zinscenované volby ale nikoho neošálí. Neexistuje politická konkurence, všichni členové opozice jsou ve vězení nebo v exilu.

Bývalý poslanec Nathan Law, kterému vláda vzala mandát, vyzýval z Velké Británie, aby lidé nevolili. „Neměli bychom předstírat, že máme volby. Peking si vybírá, koho chce mít v zákonodárném sboru,“ uvedl prodemokratický hongkongský aktivista v exilu.

Režim se snažil k volbám motivovat

Hongkongská vláda byla z hlasování nervózní a snažila se voliče motivovat. Městská doprava byla v den hlasování zdarma, úřady volební místnosti umístily i na hraniční přechody, televize chrlila šoty o zářivé budoucnosti pod vedením patriotů. 

„Pro tyto volby jsem stanovila jasný cíl. Tím je, aby Hongkong spravovali vlastenci,“ prohlásila správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Po volbách uvedla, že hlasování bylo „čestné a otevřené a probíhalo hladce“.

Někteří obyvatelé raději vyrazili do okolních kopců s transparenty „Nevolte“, policie je ale rychle odstranila. U jedné volební místnosti stáli tři demonstranti a volali, že chtějí „opravdové všeobecné volby“. Nejméně dva lidi policie zatkla, protože na sociálních sítích sdíleli výzvy aktivistů v exilu, aby voliči odevzdali prázdný hlasovací lístek.