Útočník ze Sydney se zaměřil na ženy, upozornila australská policie

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho zastřelila policie, se zaměřil na ženy. S odkazem na pondělní prohlášení australské policie o tom informovala agentura Reuters, tvrzení policie následně potvrdil útočníkův otec. Pět z šesti mrtvých sobotního útoku byly ženy, stejně tak většina z dvanácti zraněných. V pondělí došlo v kostele nedaleko Sydney k jinému útoku, při kterém bylo pobodáno několik lidí. Spáchal ho patnáctiletý útočník.

„Je to zřejmé mně i detektivům, že se pachatel zaměřil na ženy a vyhnul se mužům,“ řekla v televizním vysílání Karen Webbová, policejní komisařka australského státu Nový Jižní Wales.

„Ty záběry hovoří za vše, že? Je to určitě linie, kterou budeme vyšetřovat,“ dodala komisařka s odkazem na záběry, které se o víkendu šířily na sociálních sítích. Na nich se zdá, že se pachatel, 40letý Joel Cauchi, mužům spíše vyhýbal. Jediný muž, který při sobotním útoku zahynul, pracoval jako ochranka obchodního střediska. Jednalo se o Pákistánce, který přišel loni do Austrálie jako uprchlík.

Měl frustraci z žen, řekl útočníkův otec

Cauchi měl v minulosti psychické potíže, uvedla v dřívějším prohlášení policie. Nic podle ní nenasvědčovalo tomu, že by jeho útok byl ideologicky motivovaný.

Předpoklady policie potvrdil také útočníkův otec Andrew Cauchi, který v pondělí novinářům řekl, že jeho syn dlouhodobě trpěl duševními problémy a frustrací z žen. „Chtěl mít přítelkyni, ale neměl žádné sociální dovednosti a byl strašně frustrovaný,“ prohlásil otec útočníka ve městě Toowoomba, které leží asi 870 kilometrů od Sydney a odkud Joel Cauchi pocházel.

Uvedl také, že při loňské synově návštěvě Joelovi zabavil pět nožů používaných vojáky americké armády, protože se bál, že by je syn mohl použít k násilnému činu. Joela to rozčililo, zatelefonoval na policii a stěžoval si, že ho otec okradl. „Řekl jsem policistům, že syn trpí schizofrenií a že se bojím, aby mi neublížil,“ dodal.

Někteří zranění jsou v kritickém stavu

Osm zraněných lidí zůstává po útoku hospitalizováno, někteří v kritickém stavu. Čtyři další byli z nemocnice propuštěni, napsala agentura AFP. Mezi oběťmi jsou podle AFP čínská studentka, matka kojence, který je ve vážném stavu v nemocnici, či módní návrhářka.

Útočníka zastřelila policistka, která se zrovna nacházela poblíž, a po zprávách o útoku ho začala sledovat. Zbraň použila ve chvíli, kdy se k ní muž otočil a zvedl proti ní nůž.

V Austrálii platí jedny z nejpřísnějších zákonů pro držení zbraní na světě a útoky s podobným počtem mrtvých a zraněných jsou tam velmi vzácné. V zemi jsou v pondělí na počest obětí spuštěny vlajky na půl žerdi a večer se na bílé konstrukci známé opery v Sydney objeví černá stuha, píše Reuters. Na místo činu nedaleko pláže Bondi Beach stovky lidí položily květiny.

Čtyři pobodaní v kostele u Sydney

V pondělí došlo k útoku nožem také v kostele ve Walkley, které leží asi třicet kilometrů západně od centra Sydney. Informovala o tom místní policie s tím, že patnáctiletého útočníka zadržela. Motiv jeho činu zatím není jasný, zadržený muž podle policie spolupracuje při vyšetřování.

Agentura AFP napsala, že mezi zraněnými je duchovní a další věřící, kteří se účastnili bohoslužby. Podle zdravotníků utrpěli zranění čtyři lidé, z nichž žádný není ohrožen na životě.

Policie potvrdila, že na místě útoku v kostele zadržela 15letého mladíka a následně ho musela kvůli jeho vlastní bezpečnosti držet v kostele na předměstí ve Wakeley asi třicet kilometrů západně od centra Sydney. Venku se shlukl dav, který žádal, aby policisté útočníka vyvedli ven.

Dva svědci agentuře Reuters řekli, že dav házel na policii kameny. Na místo byla nakonec povolána stovka policistů, aby zasáhli proti protestujícím lidem; dva policisté byli se zraněními převezeni do nemocnice. Policie použila při rozhánění lidí pepřové spreje.

Agentura AFP napsala, že mezi zraněnými je duchovní a další věřící, kteří se účastnili online přenášené bohoslužby. Žádný ze zraněných není ohrožen na životě. Podle agentury Reuters vedl biskup Mar Mari Emmanuel z Asyrské církve večerní bohoslužbu, když k němu přišel útočník a vrhl se na něj s nožem.

Vyděšení členové shromáždění začali křičet, když muž několikrát bodl kněze do hlavy a hrudníku. Na videu, které pořídil očitý svědek, je slyšet, jak útočník arabsky říká: „Kdyby neuráželi mého proroka, nepřišel bych sem. Kdyby se nepletl do mého náboženství, nepřišel bych sem.“