Unie sonduje u Britů, zda by podpořili vzájemné programy pro studium a práci mladých lidí

Evropská unie nabídla Britům dohodu, která by umožnila mladým lidem Spojeného království ve věku 18 až 30 let pracovat a studovat v Unii po dobu až čtyř let, a podobná možnost by se otevřela také v obráceném směru. Labouristé se k návrhu staví skepticky, konzervativci o něm chtějí vědět víc. Informoval o tom deník The Financial Times.

Evropská komise dala najevo ochotu otevřít a upravit brexitové dohody, aby mladí Britové mohli studovat a pracovat i na kontinentu. Toto automatické právo jim skončilo v roce 2020, kdy Spojené království vystoupilo z EU. „Tato situace obzvláště ovlivnila možnosti mladých lidí zažít život na druhé straně kanálu La Manche a těžit z výměn,“ soudí Komise.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová nabídku zdůvodnila také tím, že čím více se mladí lidé na obou stranách kanálu La Manche nyní poznají, tím větší je pravděpodobnost, že spolu budou v budoucnosti dobře vycházet.

Britská vláda je možnosti otevřená

Zástupci vládních konzervativců konstatovali, že návrh Komise ještě nebyl v v rámci EU odsouhlasen. V zásadě podle listu proti této myšlence nejsou. „Zcela záleží na tom, co bude předloženo,“ řekl jeden z nich.

Mluvčí britské vlády pak poznamenal, že Británie má úspěšné programy mobility mládeže se třinácti zeměmi, včetně Austrálie a Nového Zélandu, a zůstává otevřena dohodě s dalšími. Včetně členských států Evropské unie.

Opoziční Labouristická strana se vyjadřuje spíš odmítavě. Nejmenovaný labouristický činitel listu řekl, že jeho strana považuje programy mobility mládeže za „synonymum svobody pohybu“. Dodal, že návrat k volnému pohybu jako jednu ze svých červených čar brexitu labouristé vyloučili. Proto ani nemají žádné plány na program mobility mládeže.

Labouristé se také domnívají, že Evropská komise se obává, že by se britská (konzervativní) vláda pokusila zavést programy mobility dvoustranně. Tedy jen s vybranými evropskými státy.

Dvoustranné dohody

Spojené království se nyní usilovně snaží nahradit zejména au-pair, pracovníky v zemědělství a zaměstnance restaurací, kteří kdysi volně přicházeli z EU. Nabídlo dvoustranné dohody zemím jako Španělsko, Německo a Polsko. Komise však byla neústupná v tom, že blok by měl vyjednávat společně.

Představitelé EU listu řekli, že bilaterální dohody umožňují Londýnu vybírat si pracovníky ze zemí, které chce, a zároveň nepustit ty z chudších členských států, jako jsou Rumunsko a Bulharsko.

Představitelé britského byznysu prý zatím tlačí na vládu, aby s rozhovory souhlasila. „Vzájemný program mobility mládeže je výhodný jak pro Evropu, tak pro Velkou Británii. A zejména pro podniky, které se potýkají s chronickým nedostatkem pracovních sil, který zhoršil brexit,“ řekl listu výkonný ředitel lobbistické skupiny Seasonal Business in Travel Charles Owen.