Číňanů ubývá. Počet novorozeňat klesl o polovinu za necelou dekádu

Horizont ČT24: Stárnutí čínské populace (zdroj: ČT24)

Obyvatel Číny loni druhý rok v řadě ubylo, uvádí podle světových agentur čínské statistiky. Počet úmrtí byl vyšší než počet narození o 2,08 milionu. Příčinou je vedle rekordně nízkého počtu nově narozených dětí také vlna úmrtí spojená s uvolněním přísných omezení proti šíření pandemie covidu-19. Celkový počet obyvatel země, kterou loni podle odhadů OSN v pozici nejlidnatějšího státu světa vystřídala Indie, poklesl na 1,4 miliardy.

V Číně se loni narodilo 9,02 milionu dětí, což je o 5,7 procenta méně než o rok dříve. Vůbec nejnižší číslo v historii statistik odpovídá polovině počtu novorozenců z roku 2016. Naproti tomu počet úmrtí vzrostl o 6,6 procenta na 11,1 milionu. Tolik Číňanů nezemřelo od roku 1974 a neblaze proslulé kulturní revoluce za vlády Mao Ce-tunga.

Vývoj populační pyramidy v Číně od roku 1950 a projekce do roku 2050. Délka řádků odpovídá počtu obyvatel v jednotlivých věkových skupinách, modře jsou muži, červeně ženy.

Předloni obyvatel Číny ubylo o 850 tisíc a počet Číňanů tehdy klesl poprvé od velkého hladomoru z roku 1961, kdy byl u moci rovněž diktátor Mao.

Čínská vláda se dlouhá léta snažila bránit populačnímu růstu, který byl podle ní překážkou vzestupu ekonomiky i prosperity. Politiku jednoho dítěte, uplatňovanou od konce 70. let s cílem zastavit tehdejší populační explozi, Čína v roce 2016 nahradila limitem dvou dětí na jeden pár. V roce 2021 Čína oznámila, že umožní rodinám mít až tři děti. Reformy ale navzdory krátkodobému nárůstu porodnosti klesající trend nezvrátily. Číňané si především stěžují, že výchova a vzdělávání dětí jsou drahé.

Míra úmrtnosti je nejvyšší za padesát let, podotýká sinolog

Sinolog Ondřej Klimeš si rovněž myslí, že pokles čínské populace je výkyvem, který je mimo jiné důsledkem koronavirové pandemie. „Ty důsledky se projevily, ale v Číně porodnost klesá dlouhodobě. Počet tamních obyvatel v loňském roce poprvé poklesl, ta čísla jsou alarmující. Míra úmrtnosti je v Číně nejvyšší od roku 1974,“ popsal vědecký pracovník Orientálního ústavu Akademie věd ČR.

Doplnil, že tento vývoj by měl značně znepokojovat čínskou vládnoucí stranu. „Statistika a demografická predikce jsou neúprosné. Řešení, které strana nabízí, je například postupné zrušení politiky plánovaného rodičovství. Je to podpora porodnosti, a to například formou jednorázových příspěvků, třeba za každé druhé či třetí dítě,“ vysvětlil Klimeš.

Za alarmující označil situaci, kdy panuje přebytek potenciálních ženichů nad nevěstami, a to o několik desítek milionů lidí. „Velké množství frustrovaných, svobodných a mladých mužů není dobré ani ve svobodné společnosti, natož v autoritářském či totalitním režimu. Přispívají k tomu i další jevy, třeba nezaměstnanost mladých a nezaměstnanost vysokoškolských absolventů,“ dodal Klimeš.