Subianto chce vládu „nejlepších Indonésanů“. Označil se za vítěze prezidentských voleb

Indonéský ministr obrany Prabowo Subianto se prohlásil vítězem prezidentských voleb v zemi. Podle neoficiálních předběžných výsledků získal dvaasedmdesátiletý Subianto, který měl v minulosti vazby na režim diktátora Suharta, kolem 58 procent hlasů. Sečteno bylo více než osmdesát procent volebních lístků. V největší muslimské zemi se konaly současně prezidentské, parlamentní a místní volby.

Subianto se v projevu před svými příznivci odpoledne středoevropského času prohlásil za vítěze voleb. Slíbil přitom vytvořit vládu sestavenou „z těch nejlepších Indonésanů“ a vyzval k jednotě. V minulosti již dvakrát kandidoval, pokaždé ale prohrál s nynějším prezidentem Jokem Widodem. Ten se nemohl ucházet o další mandát a svého bývalého soka nyní podporuje. Prezidentův nejstarší syn Gibran Rakabuming Raka kandidoval společně se Subiantem na post viceprezidenta.

Po neoficiálním sečtení více než osmdesáti procent volebních lístků, provedeném několika různými agenturami, vede Subianto se zhruba 58 procenty hlasů. Na druhém místě je s asi 25 procenty Anies Baswedan, který do loňského roku působil jako guvernér Jakarty, a na třetím místě Ganjar Pranowo, někdejší guvernér provincie Střední Jáva, který si připisuje 17 procent hlasů.

Spekulace o volebních podvodech

Baswedan i Pranowo po oznámení částečně sečtených výsledků prohlásili, že mají informace o neregulérnosti hlasování, žádné důkazy ale nepředložili. „Tým Ganjara Pranowa obdržel zprávy o systematických rozsáhlých podvodech během prezidentských voleb,“ řekl Reuters mluvčí týmu, který tyto zprávy prověřuje. Také tým kandidáta Aniese Baswedana sdělil, že odhalil „množství případů porušení pravidel“ v průběhu volebního dne, včetně manipulace s hlasy.

Neoficiální „rychlé součty“ hlasů, které nabízejí organizace s akreditací od indonéských volebních úřadů, vycházejí ze vzorků z volebních místností po celé zemi. Agentura Reuters poznamenala, že tato sčítání se při předcházejících volbách ukázala jako spolehlivá. Oficiální konečné výsledky budou podle agentur známy přibližně za měsíc.

Pro vítězství v prvním kole hlasování musí kandidát získat většinu v celé zemi, a navíc alespoň dvacet procent hlasů ve více než polovině provincií. Případné druhé kolo voleb by se konalo v červnu.

Indonésie je tvořena 17 tisíci ostrovy a zahrnuje tři časová pásma, takže logistika voleb byla komplikovaná. Volební místnosti se nejprve otevřely v nejvýchodnějších provinciích jako Papua, následně v centrálních regionech včetně turisty oblíbeného ostrova Bali a nakonec v západních provinciích a v Jakartě, kde hlasování skončilo v 13:00 místního času (07:00 SEČ).

K volbám bylo pozváno téměř 205 milionů oprávněných voličů, kteří své hlasy mohli odevzdat v 820 tisících volebních místností. Volební účast nebyla zatím zveřejněna. Podle agentury AP se hlasování obešlo bez větších potíží.