Španělští socialisté po sečtení hlasů ze zahraničí přišli o jeden mandát

Španělští socialisté po sečtení volebních hlasů ze zahraničí přišli o jeden poslanecký mandát. Sestavení levicové koalice tak pro ně bude ještě obtížnější, než se po parlamentních volbách z minulého víkendu zdálo. Nyní by totiž potřebovali podporu radikálních katalánských separatistů, a ne jen aby se tito separatisté zdrželi hlasování, řekli analytici agentuře Reuters.

Volby přinesly těsný výsledek, kdy ani levicový, ani pravicový blok nezískaly dostatečný počet křesel k sestavení vládní většiny. Vznik vlády je tak závislý na podpoře katalánských separatistických stran Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Junts, z nichž každá má sedm křesel.

ERC, tedy Republikánská levice Katalánska, by pravděpodobně podpořila stávajícího socialistického premiéra Pedra Sáncheze, ale pokud volební komise potvrdí rozdělení mandátů, potřeboval by Sánchez k pokračování v čele vlády patrně také aktivní podporu strany Junts, tedy radikálnější z obou katalánských politických stran.

Sánchez vyhlásil volby z minulého týdne brzy poté, co byly levicové strany poraženy v květnových místních a regionálních volbách. Levice v parlamentních volbách zaznamenala lepší výsledek, než jaký jí přisuzovaly předvolební průzkumy, ale Sánchez, který je nyní v čele udržovací vlády, stojí před obtížným úkolem sestavit novou vládu.

Sčítání hlasů od více než 233 tisíc Španělů žijících v zahraničí přisoudilo Lidové straně (PP) jedno parlamentní křeslo, které podle původního sčítání náleželo Španělské socialistické dělnické straně (PSOE).

Pokud ve španělském Kongresu poslanců žádný z bloků nezíská absolutní většinu pro vytvoření vlády, koná se druhé hlasování, v němž stačí prostá většina. Podle nynějšího rozložení sil by PP mohla pro vládu získat 171 hlasů, včetně 137 svých, 33 od krajně pravicové strany Vox a jednoho od regionální Unie navarského lidu (UPN). Žádná strana však nechce podpořit vládu, jejíž součástí by byla Vox.

Rovněž Sánchez by mohl dát dohromady 171 hlasů, a to 121 svých socialistů s podporou levicové aliance Sumar (31), Esquerry (7), baskické separatistické strany EH Bildu (6), Baskické nacionalistické strany (5) a Galicijského nacionalistického bloku (1).