Španělský premiér Sánchez pozastavil výkon funkce kvůli vyšetřování manželky

Španělský premiér Pedro Sánchez uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se zahájením vyšetřování možného střetu zájmů své manželky při přidělování státních zakázek. Rozhodnutí oznámí v pondělí, zatím pozastavuje výkon své funkce. Jakoukoliv vinu své choti Sánchez popírá, informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na prohlášení, které ve středu předseda vlády zveřejnil na sociálních sítích.

„Musím se zastavit a přemýšlet,“ uvedl Sánchez. „Naléhavě potřebuji odpověď na otázku, (...) zda mám pokračovat v čele vlády, nebo se této cti vzdát,“ dodal s tím, že své rozhodnutí oznámí v pondělí, a do té doby pozastaví výkon své funkce.

Španělská justice ve středu ohlásila zahájení předběžného vyšetřování Sánchezovy manželky Begoni Gómezové v souvislosti s vazbami na několik společností, které obdržely veřejné peníze na pomoc proti dopadům pandemie covidu-19, informoval list El Confidencial.

Sánchez v prohlášení dále uvedl, že Gómezová se nedopustila ničeho nezákonného a podnět k soudu na ni byl podán účelově a jen proto, že je jeho manželkou.

Gómezová působila v projektu Africa Center (AC) provozovaném soukromou španělskou univerzitou Instituto de Empresa (IE). Projekt podle médií v letech 2021 a 2022 dostával peníze od společnosti Globalía podnikající v cestovním ruchu, které v rámci záchranného balíku pro firmy zasažené covidovým výpadkem příjmů schválila státní podporu Sánchezova vláda.

Premiérova choť měla údajně rovněž ekonomické vazby na soukromou leteckou společnost Air Europa, která má totožného majitele jako Globalía. Aerolinky stejně jako řada dalších firem potýkajících se s ekonomickými problémy získaly od Sánchezovy vlády v roce 2020 státní pomoc, která v jejich případě činila 475 milionů eur (zhruba jedenáct miliard korun).

Podnět přišel od organizace, která podle vlády hájí zájmy krajní pravice

Opozice požadovala, aby se Sánchez k věci vyjádřil podrobně. Socialistický premiér dříve k případu řekl, že má důvěru ve španělské soudy.

Podnět k soudu podala organizace Manos Limpias (Čisté ruce), která se označuje za odborové sdružení zaměstnanců veřejného sektoru, podle vlády však hájí zájmy krajní pravice.

Soudce se podle španělského listu rozhodl začít zabývat případem minulý týden a má v plánu vyslechnout řadu svědků. Řízení bude neveřejné.