SOHR: Při útocích Islámského státu v Sýrii zemřelo 28 vojáků a provládních bojovníků

Ozbrojenci teroristické organizace Islámský stát (IS) při dvou útocích ve vládou ovládaných oblastech Sýrie zabili 28 vojáků a provládních bojovníků, oznámila v pátek podle agentury AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Při prvním útoku ve čtvrtek pozdě večer poblíž města Suchna v provincii Homs přišlo o život 22 vojáků syrské armády a bojovníků provládních brigád Quds, když „džihádisté z IS zahájili palbu na vojenský autobus“, informovala nevládní organizace SOHR, která sídlí v Londýně a v Sýrii zmítané od roku 2011 občanskou válkou má rozsáhlou síť zdrojů informací. Suchna dříve byla baštou IS v Sýrii.

Islámský stát se k útoku bezprostředně nepřihlásil. Syrská provládní rozhlasová stanice Sham FM podle AP nicméně tvrdí, že je za něj zodpovědný. Rádio dodalo, že mezi oběťmi byli výhradně členové jednotek Quds, což jsou převážně palestinští bojovníci v Sýrii podporovaní vládou a Ruskem. SOHR uvedla, že tvořili většinu obětí. Tyto palestinské brigády bojují v občanské válce po boku vládních sil prezidenta Bašára Asada a nesouvisejí s ozbrojeným křídlem Palestinského islámského džihádu, které používá stejný název, upozornila AP.

Při druhém útoku Islámského státu na základnu poblíž Búkamálu, který leží na východě země v blízkosti hranic s Irákem, zemřelo dalších šest syrských vojáků a dva byli uneseni, sdělila dále SOHR.

Buňky ukryté v poušti

Navzdory územní porážce před pěti lety pokračují spící buňky organizace IS, skrývající se v rozlehlé syrské poušti, v útocích především proti provládním silám a také jednotkám pod vedením Kurdů, spojenců Washingtonu. Od začátku letošního roku bylo podle SOHR při podobných útocích, přepadech a explozích ze strany IS zabito více než 260 vojáků a provládních bojovníků, zejména v provinciích Dajr az-Zaur, Homs a Rakka.

Organizace IS získala v roce 2014 kontrolu nad rozsáhlými oblastmi Sýrie a Iráku, kde vyhlásila „chalífát“ a prosazovala svůj přísný výklad islámského práva šaría. V Iráku byl IS územně poražen v roce 2017, v Sýrii v roce 2019.