Slovenská vláda couvá z návrhu na dohled nad programem veřejnoprávní televize a rozhlasu

Slovenské ministerstvo kultury v upraveném návrhu nového zákona o veřejnoprávní televizi a rozhlasu (RTVS) už nepočítá se zřízením programové rady, která by dohlížela na obsah vysílání této stanice. Nadále ale předpokládá výměnu nynějšího ředitele. Kroky současné vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vůči RTVS dříve kritizovalo nejen nynější vedení stanice, ale i slovenská opozice či některé zahraniční instituce.

Návrh na zřízení rady pro dohled nad programem RTVS byl přitom jedním z nejkritizovanějších ustanovení původní podoby zákona. Kritici věc vnímali jako možný způsob cenzury ve vysílání.

Předloha počítá s tím, že se vstupem nového zákona v platnost po jeho schválení parlamentem skončí ve funkci dosavadní generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj. Ten do čela instituce nastoupil na pětileté funkční období za bývalé vlády v létě 2022. Zároveň skončí funkční období nynějších členů rady RTVS, která bude nově místo parlamentu volit a odvolávat ředitele stanice.

Do zvolení nového šéfa veřejnoprávní televize a rozhlasu by měl stanici řídit zástupce, kterého jmenuje předseda parlamentu. Návrh zákona ovšem už nepočítá s možností odvolat příštího šéfa stanice bez uvedení důvodu a rozhodnutí o odvolání bude přezkoumatelné soudem.

Fico některá média bojkotuje

Vládní koalice má ve sněmovně dostatek hlasů na schválení normy, kterou by kabinet mohl projednat už ve středu. Sám Fico chystané změny obhajoval, když opakovaně tvrdil, že RTVS přestala být objektivní. RTVS to opakovaně popřela. Opoziční strany či Evropská vysílací unie původní předlohu zákona kritizovaly jako ohrožení nezávislosti veřejnoprávní televize a rozhlasu.

Fico po loňském nástupu do čela nynější slovenské vlády přestal komunikovat se čtyřmi jinými médii, včetně nejsledovanější televize Markíza. Označil je za nepřátelská. Již čtyřnásobný slovenský premiér na tiskových konferencích zpravidla neumožňuje novinářům klást otázky a s veřejností často komunikuje prostřednictvím Facebooku.