Pákistán pozastavil se začátkem voleb fungování mobilních sítí, při útocích zemřelo několik policistů

V Pákistánu se konají parlamentní volby, které jsou poznamenány násilím. Při třech útocích na příslušníky bezpečnostních sil zahynulo nejméně osm lidí a další utrpěli zranění. Krátce před začátkem hlasování pákistánská vláda pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi. Důvěryhodnost hlasování je zpochybňována kvůli zákrokům úřadů vůči expremiérovi Imranu Chánovi a jeho straně.

Za důvod překvapivého přerušení mobilní komunikace označilo ministerstvo vnitra posílení bezpečnosti ve volební den. „V důsledku nedávných teroristických incidentů v zemi byly zmařeny drahocenné životy. Bezpečnostní opatření jsou nezbytná k udržení veřejného pořádku a řešení možných hrozeb, proto dočasné pozastavení mobilních služeb v celé zemi,“ uvedl resort na síti X.

Na bezpečnost hlasování dohlíží na šest set tisíc policistů, vojáků a členů polovojenských sil, přesto jsou z různých míst hlášeny násilnosti. V okrese Déra Ismáíl Chán na severozápadě země při výbuchu bomby a následné střelbě ozbrojenců na policejní auto zahynulo pět policistů, další dva utrpěli zranění. Oblast byla v minulosti baštou pákistánské odnože islamistického hnutí Taliban.

V okrese Tank v provincii Chajbar Pachtunchvá nedaleko hranic s Afghánistánem ozbrojenci předtím zastřelili policistu a v neklidné jihozápadní provincii Balúčistán při explozi bomby v blízkosti jedné z volebních místností přišli o život dva členové bezpečnostních sil a devět dalších bylo zraněno.

Už ve středu si dva pumové útoky na kanceláře volebních kandidátů a stran v Balúčistánu vyžádaly podle agentury AP nejméně třicet obětí. K oběma atentátům se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Nedůvěryhodné volby

Ve volbách, které začaly v 8:00 místního času (4:00 SEČ) a skončí v 17:00 místního času (13:00 SEČ), se očekává vítězství Pákistánské muslimské ligy (PML-N) bývalého předsedy vlády Naváze Šarífa, který se v říjnu po čtyřech letech dobrovolného exilu vrátil do země.

Důvěryhodnost hlasování byla už dopředu zpochybňována, a to i proto, že jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi, expremiér Imran Chán, byl minulý týden ve třech procesech odsouzen k mnohaletým trestům vězení. Jeho Hnutí za spravedlnost (PTI) v posledním roce navíc čelilo zatýkání a omezování kampaně.

Ve čtvrtek Chánova strana kritizovala přerušení mobilního spojení, které má podle opozice mimo jiné zabránit svolávání demonstrací. Hnutí za spravedlnost tento krok označilo za „vážný útok na demokracii“ a „zbabělý pokus těch, kdo jsou u moci, umlčet disent, manipulovat volebními výsledky a omezit práva pákistánského lidu“.

K obnově mobilního signálu vyzvalo i další významné politické uskupení – Pákistánská lidová strana (PPP) vedená Bilaválem Bhuttem Zardárím, synem expremiérky Bénazír Bhuttové, kterou v roce 2007 zavraždili při atentátu islamisté. Šarífova a Zardárího strana jsou tradičními rivaly, po sesazení Imrana Chána v roce 2022 ale spolu vytvořily koaliční vládu.