Orbánovi roste před eurovolbami konkurence. Magyar dříve pracoval s Fideszem

Události ČT: Orbánovi roste v Maďarsku konkurence (zdroj: ČT24)

Maďarská vládní strana Fidesz oficiálně zahájila kampaň před evropskými volbami. Předseda a premiér Viktor Orbán označil hlasování za volbu mezi pokračováním války a mírem. Boje na Ukrajině považuje za klíčové téma, volá ale i po změnách v Bruselu. Doma mu mezitím roste čím dál silnější soupeř – opoziční hnutí vedené bývalým spojencem Fideszu Péterem Magyarem.

„Vedení Bruselu musí pryč. Nezaslouží si další šanci. V Bruselu musí nastat změna,“ míní Orbán. S podobnými hesly chce maďarský lídr sjednotit euroskeptiky, včetně konkrétních frakcí. Většinu Unie nazval paktem, který podporuje válku. „Toto je válečná smršť, která může stáhnout Evropu do hlubin. Brusel si zahrává s ohněm,“ prohlásil Orbán.

Jeho Fidesz má v preferencích stále náskok. Ekonomické problémy, inflace nebo skandální milost, která stála prezidentku funkci, ale důvěrou ve vládu otřásly. Jeden z čerstvých průzkumů straně předpovídá rekordně nízkých 25 procent.

Kritik vlády z vládních kruhů

Popularita naopak roste Magyarovi, kterého znal ještě nedávno málokdo, teď ale jeho příznivci plní náměstí. Poté, co opustil nejužší vládní kruhy, osočuje je Magyar z korupce. „Budeme 9. června kandidovat ve volbách do europarlamentu. Můžeme každému Maďarovi ukázat, že skutečná alternativa existuje,“ hlásá Magyar.

Opoziční lídr nabízí ruce všem stranám, které nesouhlasí s vládou. Průzkumy mu připisují zatím třináct procent hlasů. Magyar tvrdí, že jeho důvěrná znalost Fideszu ho může odlišit od jiných neúspěšných pokusů opozici sjednotit.

Jeden z posledních vládní strana přečkala v předloňském souboji o parlament. Národně konzervativní proudy, které Fidesz reprezentuje, ale v eurovolbách nejspíš posílí napříč celou Unií, ukazují průzkumy.