Nový zákon dusí zbytky odporu v Hongkongu. Prohřeškem může být kniha i žert

Studio ČT24: Zpravodajka Šámalová hovořila o dopadech zákona o státní bezpečnosti na Hongkong (zdroj: ČT24)

Správce Hongkongu John Lee zdůraznil, že lidem odsouzeným na základě zákona o státní bezpečnosti nebude běžně umožňováno předčasné propuštění. Vyjádřil se tak poté, co místní média uvedla, že úřady zablokovaly pondělní předčasné propuštění aktivisty Ma Chun-mana.

Nový zákon začal v Hongkongu platit v sobotu. Stanovuje přísné tresty za činy ohrožující státní bezpečnost, jako jsou vzpoura či podněcování ke vzpouře, cizí vměšování, špionáž nebo velezrada. Podle kritiků jsou definice některých těchto činů tak neurčité, že zákon může být zneužíván k dalšímu omezování svobod a pronásledování disidentů.

Legislativa poskytuje úřadům téměř neomezené pravomoci, vysvětlila zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. „V podstatě rozšiřuje první státně-bezpečnostní zákon, který nařídil Peking v roce 2020, aby ukončil protesty, které město paralyzovaly na několik měsíců,“ připomněla. Podle Číny se soustřeďuje na takzvané „lehké či měkké konfrontace“.

Události: Hongkong vysvětluje světu nový zákon o státní bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Vláda vyzývá k udávání blízkých

„Prohřeškem může být už to, že někdo bude kritizovat vládu, dopustí se nějakého nevinného žertu nebo bude mít třeba doma literaturu s citlivým obsahem, která se před lety v Hongkongu běžně prodávala, ale dnes je zakázaná,“ popsala Šámalová. Správce města má také nově pravomoc zakázat činnost podniku nebo organizace, u kterých má podezření na vměšování se do vnitřních záležitostí Číny. Zákon dále umožňuje zadržet lidi bez vznesení obvinění až na šestnáct dní a konání soudních procesů za zavřenými dveřmi.

Hongkongská vláda přijetím zákona plní resty z minulosti, dodala Šámalová. „Snažila se prosadit tento zákon (...) už v roce 2002 a 2003, ale tehdy proti němu vyšlo do ulic půl milionu lidí a podařilo se jim ho zvrátit,“ vysvětlila. Kauza dokonce stála místo tehdejší ministryni vnitra. Tehdy navíc fungovala ve městě ještě opozice, která dokázala návrh v následujících letech zablokovat a odsunout na neurčito.

Ve společnosti je dopad současného opatření prý výrazně znát. „Nikdo přesně neví, kde vede červená linie, co už by mohlo být trestné, a co nikoliv,“ vylíčila Šámalová. Vláda také vyzývá občany, aby udávali své blízké či sousedy, což vytváří všudypřítomnou nedůvěru.

„Kapitán Amerika“ zůstává za mřížemi jako varování

V minulosti se zákon o národní bezpečnosti využil k ukončení již zmíněných protestů v roce 2020 či během pandemie covidu-19, kdy pod její záminkou úřady zakázaly veřejná shromáždění. Stejně tak prostřednictvím zákonu čínský režim během pár posledních let zatkl nebo vyhnal z Hongkongu své největší odpůrce.

Aktivista Ma Chun-man byl výraznou postavou prodemokratických demonstrací z přelomu let 2019 a 2020. Dostal přezdívku Kapitán Amerika 2.0, protože při protestech třímal v ruce štít zmíněného komiksového hrdiny. V roce 2021 byl shledán vinným z podněcování k separatismu prostřednictvím svých sloganů a prohlášení. Na základě bezpečnostního zákona byl pak odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení. Ma se proti verdiktu odvolal a trest mu byl snížen na pět let. Předpokládalo se, že za dobré chování mu bude trest zkrácen o třetinu a že se tedy dostane na svobodu v pondělí. To se však nestalo.

Hongkongský správce Lee prohlásil, že ohrožování národní bezpečnosti je závažný zločin a je zapotřebí dát jasně najevo, že nebude běžnou praktikou umožňovat pachatelům takových zločinů předčasné propuštění. „Je to varování pro všechny, aby se nedopouštěli žádných činů a aktivit, které ohrožují národní bezpečnost,“ zdůraznil Lee.

Procesy s představiteli protestů stále probíhají, dodala Šámalová. „Měly by vrcholit během letošního jara, kdy se očekává, že padnou vysoké tresty,“ předeslala.

Zákony, včetně toho nového, se vztahují i na cizince. Některé firmy proto zaměstnance raději přesunuly nebo je varují, aby si dávali pozor.

„Schválení zákona znamená jasný posun. Je to úplné odmítnutí liberální západní tradice, podle které byl Hongkong spravován za kolonialismu a dvacet třicet let po předání,“ řekl ředitel hongkongské společnosti Big Brains Simon Cartledge.

Vláda se snaží, seč může, aby ujistila zahraniční investory, že státní bezpečnost přinese stabilitu a neovlivní podnikání, uvedla Šámalová. „Na město doléhá zpomalující ekonomika a rozdíl mezi ním a pevninskou Čínou se stírá,“ dodala.