Nálet u Aleppa zabil syrské vojáky a členy Hizballáhu, podle Damašku šlo o izraelský útok

Přes čtyřicet lidí zemřelo při náletech u Aleppa na severu země, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Většinu z obětí tvoří podle ní syrští vojáci, zemřelo i několik členů libanonského teroristického hnutí Hizballáh. Syrské bezpečnostní složky útok připisují Izraeli. Podle SOHR mířil Jeruzalém na sklady zbraní. Izrael údery v této sousední zemi většinou nekomentuje. Cílem podobných náletů se stávají proíránské milice. Podle Damašku zemřeli u Aleppa i civilisté, není ale jasné, zda se nestali oběťmi jiného útoku.

Podle SOHR je mezi mrtvými kromě syrských vojáků také nejméně šest členů Hizballáhu. Izrael podle SOHR cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště. Organizace to uvedla na síti X a příspěvky doprovodila záběry explozí. Média neinformují o tom, že by údery na letišti zastavily provoz.

Syrské armádní zdroje citované státní agenturou SANA hovořily rovněž o civilních obětech, píše AFP. Zatím však není jasné, zda za nimi stojí izraelské údery; stanice al-Džazíra informovala, že izraelské nálety se děly „souběžně“ s dronovým útokem teroristických skupin z Idlíbu západně od Aleppa.

SOHR podle deníku Haarec také uvedla, že ráno byl na předměstí Damašku zabit důstojník syrské armády, který měl blízké vazby na Hizballáh. Zemřel, když explodovala výbušnina v jeho autě.

Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem a Hizballáhem. „Izrael provádí v posledních letech desítky, spíše stovky podobných útoků, v Izraeli se to nazývá ‚válka mezi válkami‘ nebo ‚kampaň mezi válkami,‘ což má naznačovat drobnou intenzitu, ale setrvalý charakter této kampaně. Cílem je snížit zbraňové kapacity íránských a proíránských sil v Sýrii a zamezit tomu, aby ze Sýrie byly dováženy zbraně do Libanonu, protože Hizballáh je pro Izrael úhlavním nepřítelem na severní frontě,“ vysvětlil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Zpravodaj ČT David Borek k situaci v Sýrii a v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

„I na poměry této ‚války mezi válkami‘ je tento útok z hlediska počtu obětí docela velký,“ podotkl k aktuálnímu úderu. „A bude zajímavé sledovat, jestli vyvolá odvetné kroky ze Sýrie, ale hlavně ze strany Hizballáhu, který v posledním půlroce běžně ostřeluje severní izraelské pohraničí.“ 

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová izraelské vzdušné údery v Sýrii označila za flagrantní narušení svrchovanosti Sýrie s tím, že takové manévry mají s ohledem na eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu „velmi nebezpečné důsledky“. Rusko, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada, se do války v Sýrii zapojilo na straně Damašku v roce 2015, což ovlivnilo poměr sil ve prospěch režimu. Válka začala v roce 2011 a konflikt si podle různých odhadů vyžádal přibližně 500 tisíc mrtvých.

Reuters: Izraelských útoků na proíránské cíle v Sýrii přibývá

Reuters na přelomu roku hovořila s šesticí nejmenovaných zdrojů, včetně představitelů syrských bezpečnostních složek, a uvedla, že izraelské údery v Sýrii jsou poslední dobou častější. Podle jednoho zdroje izraelské letectvo tvrdě útočí na letiště v Damašku a Aleppu, která využívá Írán pro přepravu zbraní, a to bez varování. „Dříve vypálili varovnou střelu,“ řekl Reuters jeden zdroj. Díky ní tak posádky nákladních vozů měly čas opustit kamiony, než je izraelské letectvo zničilo.

Od října do konce loňského roku při takových úderech zahynulo devatenáct příslušníků Hizballáhu, spojence palestinského teroristického hnutí Hamás podporovaného Íránem. Proti Hamásu Izrael vede válku v Pásmu Gazy kvůli krvavým teroristickým útokům, které hnutí provedlo v jižním Izraeli loni v říjnu. S válkou v Gaze se rovněž zvýšilo napětí mezi Hizballáhem a izraelskou armádou na libanonsko-izraelské hranici.

Izrael zabil zástupce šéfa raketové jednotky Hizballáhu

Nejnověji izraelská armáda na jihu Libanonu zabila zástupce šéfa jednotky tamního hnutí Hizballáh, která má na starosti raketové útoky. S odkazem na sdělení armády o tom informují izraelská média, která zveřejnila i záběry z útoku. Smrt Alího Naíma potvrdil i Hizballáh, který ale neuvedl jeho funkci.

Izraelský dronový útok, při němž Naím zemřel, se odehrál ráno nedaleko města Súr. Až později ale armáda oznámila, kdo byl cílem akce. Naím byl podle izraelské armády zástupcem velitele jednotky, která organizuje raketové útoky na Izrael.