Na jihu Libanonu zranilo ostřelování pozorovatele OSN. Některé zdroje viní Izrael, ten to popřel

Na jihu Libanonu utrpělo zranění několik pozorovatelů OSN, když prováděli hlídku u hranic s Izraelem. Zraněni byli tři pozorovatelé a jeden Libanonec, uvedla mise OSN UNIFIL. Podle ní šlo o hlídku mise UNTSO, která UNIFIL pomáhá a která je také misí OSN. V oblasti se téměř každý den ostřeluje izraelská armáda a libanonské hnutí Hizballáh. Libanonská média i zdroje agentury Reuters připsaly zodpovědnost Izraeli, jehož armáda to odmítla. Incident odsoudil i libanonský premiér Nadžíb Mikátí.

„Bezpečnost personálu OSN musí být zaručena. Všichni aktéři mají zodpovědnost na základě mezinárodního humanitárního práva zajistit ochranu nebojujícím osobám, včetně členů mírových jednotek, novinářů, zdravotníků a civilistů,“ uvedla UNIFIL na síti X a vyzvala všechny strany, aby zastavily ostřelování. To na libanonsko-izraelské hranici trvá už dlouhá léta a zintenzivnilo se v posledním půlroce v souvislosti s válkou v Pásmu Gazy.

Agentura Reuters už dříve informovala s odvoláním na dva své zdroje, že izraelské ostřelování jihu Libanonu ráno zasáhlo vůz, v němž jeli pozorovatelé OSN. Izraelská armáda tuto informaci popřela. „Izraelská armáda nezasáhla dnes vozidlo UNIFIL v oblasti Rmajše,“ uvedla armáda podle Reuters. Obec Rmajš leží na jihu Libanonu u hranic s Izraelem.

Také libanonská státní agentura NNA uvedla, že při útoku dronem v oblasti Rmajše bylo zasaženo vozidlo mírových jednotek OSN a že při tom bylo zraněno několik členů jednotek UNIFIL a jeden libanonský občan. Mluvčí UNIFIL Andrea Tenenti ale uvedl, že šlo o pěší hlídku.

Už v listopadu zasáhla izraelská střela vůz hlídky UNIFIL v jižním Libanonu, incident se obešel bez zranění.

UNTSO vznikla za první arabsko-izraelské války

UNTSO je mise OSN pro dodržování příměří, která vznikla v roce 1948 za první arabsko-izraelské války a snaží se o mír na Blízkém východě.

Jednotky OSN UNIFIL v Libanonu, které mají nyní asi deset tisíc členů, byly vytvořeny v roce 1978 a měly dohlížet na odchod izraelské armády z jihu Libanonu, kam Izrael vpadl kvůli útokům palestinských teroristů na Izrael, což později udělal ještě několikrát. V roce 2000 se izraelské jednotky z Libanonu stáhly. V roce 2006 ale opět Hizballáh a izraelská armáda svedly pětitýdenní boje a od té doby se obě strany ostřelují přes izraelsko-libanonskou hranici.

Ostřelování izraelská armáda a Hizballáh zintenzivnily od loňského října, kdy palestinské hnutí Hamás, spřízněné s Hizballáhem, provedlo bezprecedentní teroristický útok z Pásma Gazy na Izrael. Od října si ostřelování přes libanonsko-izraelskou hranici vyžádalo smrt asi deseti izraelských vojáků, na 260 bojovníků Hizballáhu a také několika izraelských civilistů a šesti desítek civilistů na libanonském území.