Mexico City se potýká s kritickým nedostatkem vody. Může přijít „den nula“, varují odborníci

Horizont ČT24: Kritický nedostatek vody v Mexico City (zdroj: ČT24)

Více než dvacetimilionová aglomerace metropole Mexico City se celá aktuálně potýká s výpadky dodávek užitkové i pitné vody. Důvodem je kriticky nízká hladina v řekách i nádržích. Krize se vleče čtyři měsíce a odborníci se obávají, že to nejhorší obyvatele ještě čeká.

V některých čtvrtích a satelitních obcích Mexico City teče voda jen velmi málo, jinde zaznamenávají občasné výpadky. Důvodem je kriticky nízká hladina v jindy vodou hojně zásobených řekách a nádržích. „Deště postupně slábnou od roku 2019. Snižování srážek bylo v posledních čtyřech nebo pěti letech konstantní,“ ujasnil ředitel vodáren v Mexico City Rafael Carmona.

„Mexiko je jednou z oblastí, které jsou s postupující klimatickou změnou a zejména rostoucími teplotami... zasaženy nejvíce,“ podotkl klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Adam Valík.

Řada lidí se proto musí zásobovat vodou sama, třeba z podzemních rezervoárů, jinde jsou zase odkázaní na dodávky prostřednictvím nákladních cisteren. Za některé cisterny platí město a místní samosprávy, většinou si je ale lidé objednávají a hradí sami.

„Musíme připlácet za cisterny s užitkovou vodou pro splachování na toaletách a na nádobí a také za nádoby s pitnou vodou. Ano, hodně nás to ovlivňuje. Myslím, že nejen nás,“ říká vedoucí provozu v kavárně a restauraci Arturo Garcia.

Život bez řádných dodávek tekoucí vody je v mexickém hlavním městě realitou už celého čtvrt roku. Za tu dobu se řada jeho obyvatel musela v mnohém přizpůsobit. „Přijali jsme pravidlo, že nemyjeme auta. Nikdy nezaléváme celou zahradu ani trávník, jen jednotlivé rostliny, aby neuhynuly,“ popsal jeden z obyvatel města Juan Ortega.

Odborníci varují, že se pro Mexico City může nebezpečně blížit takzvaný „den nula“, tedy úplné a celkové zastavení dodávek tekoucí vody a stanovení přídělů na obyvatele.

Takového scénáře se před několika lety obávali také v jihoafrickém Kapském městě, vůbec první velké milionové městské aglomeraci, které v moderních dějinách hrozil totální výpadek zásobování vodou. Krizi se nakonec podařilo zmírnit.

„V regionech, kde čekáme, že sucho bude razantnější, bychom měli přijímat i razantnější opatření,“ míní klimatolog Valík. „Nicméně si musíme uvědomit, že problematika sucha není jen u některých lokalit, ale podobně jako klimatická změna jde o globální problém,“ zdůraznil.