Kim Čong-un dohlédl na cvičení dělostřelectva se „supervelkými“ odpalovacími zařízeními

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pondělí dohlížel na cvičení dělostřeleckých jednotek na západě země. Podle severokorejské státní tiskové agentury KCNA jsou „nově vybavené supervelkými“ odpalovacími zařízeními. Odehrálo se v době návštěvy Jižní Koreje americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem.

Podle KCNA mělo cvičení prověřit skutečné bojové možnosti nových balistických raket ráže 600 milimetrů a také morálku a připravenost obsluhy. Součástí byla i simulace vzdušného výbuchu střely nad předem určeným cílem. Jednotky podle Kima prokázaly vynikající bojovou připravenost.

Kim Čong-un se zúčastnil cvičení dělostřeleckých jednotek
Zdroj: KCNA via Reuters

Zpráva z KLDR přišla den poté, co Jižní Korea a Japonsko oznámily, že Severní Korea odpálila několik balistických raket krátkého doletu do moře, což byl její první takový raketový test za poslední přibližně dva měsíce.

Testy i cvičení se rovněž uskutečnily během návštěvy Jižní Koreje americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a také krátce po skončení rozsáhlého desetidenního cvičení americké a jihokorejské armády v oblasti.