Pátrání po havarovaném vrtulníku íránského prezidenta pokračuje

Íránští záchranáři dál pátrají po vrtulníku s prezidentem Ebráhímem Raísím, který havaroval v odlehlé oblasti nedaleko hranic s Ázerbájdžánem. Podle agentury IRNA byl na palubě stroje i íránský ministr zahraničí. Íránská státní televize uvedla, že záchranné týmy už vrtulník našly, mluvčí Červeného půlměsíce ale tuto informaci obratem popřel. Íránský vládní činitel ovšem uvedl, že dva členové posádky byli v kontaktu s úřady. Situace zůstává nepřehledná. Práci záchranářů komplikuje počasí a terén v pohraničním regionu.

Problém nastal při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Podle íránských státních médií vrtulník havaroval v hornaté provincii Východní Ázerbájdžán na severu Íránu. Havárie byla způsobena nepříznivými povětrnostními podmínkami a zranění nebo smrt cestujících nelze potvrdit, informovala íránská televize.

Jeden z Raísího poradců ovšem později sdělil, že dva lidé, kteří letěli s prezidentem, byli opakovaně v kontaktu s „našimi lidmi“, informovala televize al-Džazíra. „To ukazuje, že závažnost incidentu nebyla velmi vysoká,“ citovala televize tohoto činitele.

Vrtulník s íránským prezidentem před jeho zřícením
Zdroj: Reuters/Ali Ahmed/IRNA/WANA

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Václav Černohorský řekl, že se stále záchranářům nepodařilo najít místo havárie vrtulníku. „Komplikuje to jak terén na severovýchodě Íránu, tak počasí, které je deštivé a mlhavé. Na záběrech, které během dne přicházely z Íránu, jsme mohli vidět auta záchranářů – íránského Červeného půlměsíce, která se pohybují v husté mlze. A teď se k tomu přidává tma,“ upozornil Černohorský.

Události: Blízkovýchodní zpravodaj ČT Václav Černohorský k pátrání po vrtulníku s íránským prezidentem (zdroj: ČT24)

Do záchranné operace se zapojila také armáda, ani po několika hodinách od prvotních zpráv o nehodě však nepřicházely jasnější informace o jejích následcích. Íránská státní televize večer přišla s informací, že pátrací týmy prezidentův vrtulník našly, to ovšem záhy popřel zástupce záchranářské agentury Červený půlměsíc.

Prezidenta doprovázel ministr zahraničí

S Raísím cestoval také íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. V íránských médiích se objevily výzvy, aby se lidé modlili za zdraví vládních činitelů, posléze také záběry, na kterých se lidé za prezidenta modlí. Také nejvyšší duchovní vůdce Íránu Alí Chameneí se k modlitbám připojil. Zároveň prohlásil, že Íránci si nemají dělat starosti o správu země. „K žádnému narušení íránských státních záležitostí nedojde,“ citovala agentura Reuters z vyjádření zveřejněného státní tiskovou agenturou.

Prezident se zřejmě přesouval ve formaci tří vrtulníků, přičemž z prvotních zpráv nebylo jasné, zda byl prezident na palubě stroje, který se dostal do problémů. Záhy podle agentur AP a Reuters přišla státní média s informací, že tomu tak bylo. Podle listu NYT to potvrdila i íránská mise při OSN.

Íránci se v ulicích Teheránu modlí za svého prezidenta
Zdroj: Reuters/WANA/Majid Asgaripour

Ministr vnitra Ahmad Vahídí ovšem uvedl, že vláda dál čeká na podrobnosti o nehodě. „Ctihodný prezident a jeho doprovod byli na cestě zpátky na palubě vrtulníků a jeden z vrtulníků byl donucen ke tvrdému přistání kvůli špatnému počasí a mlze,“ sdělil ministr.

V Íránu pátrají po vrtulníku prezidenta Raísího (zdroj: ČT24)

Pomoc ze zahraničí

Kvůli nejistotě o osudu prezidenta se mimořádně sešla íránská vláda, přičemž jednání vedl viceprezident Mohammad Mochbar. Ten by podle íránské ústavy převzal prezidentskou funkci, pokud by se ukázalo, že Raísí je po smrti, načež by se za padesát dní konaly nové prezidentské volby. Zahraniční média podotýkají, že 63letý Raísí byl mnohými považován za možného nástupce 85letého ajatolláha, který má v islámské republice rozhodující moc.

Třiašedesátiletý Raísí byl zvolen íránským prezidentem v roce 2021 ve volbách s nejnižší účastí v dějinách islámské republiky. Bývalý šéf tamní justice je považovaný za zahraničněpolitického jestřába a je terčem amerických sankcí.

K situaci se postupně vyjadřují nejrůznější státníci. Bílý dům uvedl, že o vývoji byl informován americký prezident Joe Biden. Irák, Ázerbájdžán, Rusko, Katar a Saúdská Arábie nabídly Íráncům pomoc v pátrací operaci. Írán zároveň požádal o pomoc Turecko, které vyslalo vrtulník s nočním viděním, 32 záchranářů a šest vozidel. Evropská unie zase na íránskou žádost spustila krizovou službu své satelitní sítě Copernicus, uvedl eurokomisař Janez Lenarčič.