„Jako by žádná pravidla neplatila.“ Na Západním břehu Jordánu se množí násilné incidenty

Události: Na Západním břehu Jordánu přibývá násilí (zdroj: ČT24)

Po útoku teroristů Hamásu na Izrael roste napětí na okupovaném Západním břehu Jordánu. Vedle sebe tam žijí Palestinci a židovští osadníci, z nichž někteří svá obydlí postavili nelegálně. Po teroristickém ataku v oblasti přibývá násilí. Organizace spojených národů zaznamenává průměrně sedm útoků na Palestince denně.

Záběry z mobilního telefonu pořízené 13. října ukazují, jak židovský osadník se zbraní v ruce vyráží proti Palestinci a z bezprostřední blízkosti jej střílí do břicha. Ze vzdálenosti několika metrů všemu přihlíží izraelský voják.

Zraněný muž se jmenuje Zakaríja. Útok přežil. Po operaci vážných zranění mluvil se štábem ČT v nemocnici v Hebronu. „Doufám, že mi bůh dá zdraví a sílu a budu se moci co nejdříve vrátit domů k rodině,“ popsal Zakaríja Azra.

Okupovaný Západní břeh Jordánu je oblastí, která se měla stát centrem nezávislé Palestiny. Místo toho je labyrintem, ve kterém znesvářené komunity bojují o půdu. Palestinci v něm žijí vedle stále většího množství nelegálních židovských osad.

Tak jako ve vsi Tavání. Na místo střelby na jejím okraji přivedl štáb ČT Zakaríjův otec. „Po 7. říjnu se osadníci ozbrojili a místo nich na nás mluví jen jejich zbraně,“ řekl. Jde přitom jen o jeden případ z mnoha.

Palestinci tvrdí, že izraelská armáda násilí přihlíží

Izraelská armáda tvrdí, že má povinnost chránit civilisty bez rozdílu. Aktuální dění podle kritiků dokazuje, že to platí jen pro osadníky. Násilí a zastrašování popsal jeden z obyvatel vesnice, ze strachu z odvety Izraelců anonymně. „Osadníci na náš dům házeli kameny, zbili i naše ženy. To vše druhý den po střelbě,“ řekl ČT.

Přímou přístupovou cestu z vesnice do nedalekého města Yatta po 7. říjnu zablokovala izraelská armáda. Palestinci mluví také o sabotážích dodávek vody a elektřiny ze strany židovských osadníků. Jde o opatření, která mají místním život co nejvíce znepříjemnit.

Blokády a sabotáže nejsou nové. Po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října ale eskaluje násilí. OSN registruje v průměru sedm útoků osadníků na Palestince denně. Izraelští dobrovolníci na místě mluví o výbušné situaci. „Obvykle se vše děje podle nějakých pravidel ze strany armády. Teď se ale zdá, že žádná pravidla neplatí,“ podotkla dobrovolnice monitorující násilí židovských osadníků Jasmine Anvariová.

Zakaríja bude v nemocnici ještě dlouhé týdny. Doma na něj mezitím čekají jeho děti – další generace vyrůstající v konfliktu, jehož konec je v nedohlednu.