Jaderný obr Pákistán volil, sčítání hlasů provází napětí

Události: Povolební chaos v Pákistánu (zdroj: ČT24)

Chaos i násilné střety zasáhly Pákistán po parlamentních volbách. Za vítěze se prohlásili oba hlavní rivalové: expremiéři Naváz Šaríf i vězněný Imran Chán, jehož stoupenci kandidovali jako nezávislí. Armáda, která před volbami stála spíše na straně Šarífa, po volbách vyzvala ke klidu a jednotě. Sčítání stále pokračuje, na mnoha místech panují obavy z volebních podvodů.

Příznivci vězněného expremiéra a někdejší kriketové superstar Imrana Chána vyšli do ulic protestovat proti průběhu voleb. Severně od metropole Islámábádu propukly střety s bezpečnostními složkami.

Ve městě Miranšáh u hranic s Afghánistánem zase neznámí ozbrojenci postřelili na demonstraci proti zpoždění výsledků lídra jiné politické strany.

Průběžné výsledky favorizují nezávislé kandidáty podporované Imranem Chánem. „Vyzývám všechny instituce, aby respektovaly a přijaly tento mandát od veřejnosti,“ pronesl jejich lídr Gohar Chán.

Jenže na sestavení vlády se chystá další těžká váha a veterán pákistánské politiky, muslimský konzervativec Naváz Šaríf. Má za sebou páteř pákistánské moci – armádu. „Je nutné jednat, sestavit vládu a vyvést Pákistán z těchto zmatků,“ prohlásil.

Podpora generálů by se mohla ukázat jako klíčová. Navázi Šarífovi, kterého kdysi od moci sami odstavili, nedávno umožnili navrátit se z exilu a zbavit se trestu za korupci. Naopak charismatický Imran Chán skončil za vyzrazení státního tajemství na 10 let za mřížemi.

Jaderný obr

Více něž 230milionová jaderná mocnost se potýká s nárůstem násilí, dvojice explozí zabila den před volbami 28 lidí. Útoků strmě přibývá od nástupu Talibanu v sousedním Afghánistánu.

Před měsícem se prudce zhoršily vztahy s Íránem, který na pákistánské území odpálil rakety proti údajným teroristům. Napětí pozorně sleduje další soused – Čína, která je odhodlaná ochránit miliardové investice v Pákistánu. Především podporou armády, byť to je proti přání většiny Pákistánců.