Izraelské komunální volby nepřinesly průkaznou zprávu o podpoře vlády

V Izraeli se uskutečnily první volby od začátku války s palestinským teroristickým hnutím Hamás. Voliči vybírali městské zastupitele. V některých evakuovaných oblastech sousedících s Gazou a Libanonem se ale bude hlasovat až v listopadu. Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka se nenaplnilo očekávání části izraelské politické scény, že volby budou referendem o straně Likud a současné vládě.

„Známe předběžné výsledky v Tel Avivu a v Jeruzalémě, v obou městech obhájili mandát stávající starostové. V Tel Avivu je to levicově orientovaný starosta Ron Chuldaj a v Jeruzalémě se jedná o pravicově orientovaného starostu Moše Lionona,“ informoval Borek.

Izraelská politika je na komunální úrovni specifická a zakořeněná v lokálních politických strukturách. Existují na ní levicové i pravicové, sekulární i náboženské figury, ale nejsou zcela napojené na celostátní politiku, upozornil Borek. „To je patrně důvod, proč se nenaplnila očekávání části izraelské politické scény, že komunální volby budou referendem o vládě,“ dodal.

„Tušíme, jak se vyvíjí popularita celostátních politických stran. Opakované průzkumy politických preferencí ukazují evidentní propad v podpoře strany Likud. Strana ve volbách v roce 2022 obdržela 32 mandátů a nyní se v průzkumech pohybuje pod dvaceti mandáty. Naopak strana (Národní jednota) Bennyho Gantze, která ve volbách dostala dvanáct mandátů, nyní v průzkumech dostává i čtyřicet mandátů,“ přiblížil Borek.

Zpravodaj ČT David Borek o možnosti příměří v Gaze (zdroj: ČT24)

Izrael zvládl volby ve válečném stavu

„Izrael si na úřednické, manažerské i občanské úrovni otestoval, že i v podmínkách válečného stavu lze uskutečnit volby. Je možné, že ještě zesílí hlasité volání po předčasných parlamentních volbách,“ míní Borek.

Volby z technického hlediska neproběhly ve zcela běžném režimu. Desítky tisíc izraelských občanů musely odvolit jako vojáci na svých základnách. Některá města a vesnice v jižním a severním pohraničí Izraele jsou od října vysídleny, takže mají faktickou pouze minimální stálou populaci, a proto se v nich volby nekonaly, připomněl Borek.

Volební účast v izraelském komunálním hlasování byla v úterý nízká – po měsících odkladů způsobených pokračující válkou v Gaze se ho zúčastnilo pouze 49,5 % oprávněných voličů. Podle údajů izraelského ministerstva vnitra se voleb zúčastnilo celkem 3 511 758 ze 7 100 390 oprávněných voličů, což je pokles oproti 56 procentům účasti z předchozích komunálních voleb v roce 2018, napsal server The Times of Israel.