Izraelský válečný kabinet probíral odvetu, Teherán před ní varoval

Události: Útok Íránu na Izrael (zdroj: ČT24)

V neděli večer jednal izraelský válečný kabinet po nočním vzdušném útoku z Íránu, který proti židovskému státu vyslal přes tři sta dronů a raket. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není. Teherán už Izrael varoval, aby se k ní neuchyloval. Americký prezident Joe Biden ujistil izraelského premiéra o pevné podpoře, odrazuje jej ale od odvetné akce.

Dva izraelští činitelé řekli, že k nočnímu útoku Írán použil celkem 185 dronů a 36 střel s plochou dráhou letu, vypustil také 110 balistických střel. Většinou přímo z íránského území, i když malé počty byly vypuštěny z Iráku a také z Jemenu. Drtivou většinu z nich se podařilo zlikvidovat ještě mimo izraelské území.

Studio ČT24: Íránský úder proti Izraeli (zdroj: ČT24)

Šéf štábu izraelských sil Herci Halevi vyhodnocuje noční události společně s veliteli letectva a zástupci operačního velitelství a vojenských zpravodajců, napsal americký list The New York Times s odkazem na prohlášení izraelské armády.

Írán už Izrael před větším odvetným útokem varoval. „Naše odpověď bude mnohem větší než dnešní vojenská akce, pokud Izrael podnikne odvetný útok proti Íránu,“ uvedl v neděli náčelník generálního štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagherí. Prostřednictvím Švýcarska varoval Teherán také Spojené státy – pokud by se zapojily do případné izraelské odvety, Írán by prý zaútočil na americké základny.

Šéf revolučních gard Hosejn Salámí rovněž varoval, že Teherán podnikne odvetné kroky proti jakémukoli izraelskému útoku na íránské zájmy, představitele nebo občany. Šéf íránské diplomacie Hosejn Amírabdolláhján prohlásil, že partneři jeho země dostali informaci o nočním útoku tři dny dopředu.

Ani jedna strana si nepřeje válku

„Byly to poprvé střely, které byly přiznaně vystřelovány Íránem. Z vojenského hlediska byly íránské útoky limitované vzdušnou obranou, ale i dalšími státy, které se podílely na sestřelování raket. Zásadní otázkou je, co bude dál. Jestli tato jednorázová, intenzivní, ale nikoli devastující akce Íránu vyvolá nějakou reakci Izraele,“ ptá se zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

Bezpečnostně-politický analytik Martin Svárovský (KDU-ČSL) předpokládá, že o válečný konflikt nemá ani jedna ze stran zájem. „Izrael má své starosti v Pásmu Gazy. A Írán zároveň ví, že Izrael je velmi vojensky silný a íránský režim na tom není dobře. Za Izraelem navíc stojí supervelmoc USA. Charakter toho nočního útoku nechává ještě dostatek prostoru, aby odveta Izraele – která přijde – ještě nedosáhla úrovně válečného konfliktu,“ řekl ve vysílání ČT24.

Také podle ředitelky Herzlova centra izraelských studií Ireny Kalhousové není zájem Íránu ani Izraele rozpoutat válečný konflikt, situaci ovšem mohou ovlivnit i další faktory. „Írán do jisté míry spoléhal na to, že Izrael spolu se spojenci bude dronům a raketám bránit, aby dosáhly svých cílů,“ řekla k nočnímu útoku Teheránu.

Zprávy 7: Írán zaútočil na Izrael vůbec poprvé ze svého území (zdroj: ČT24)

Část přilétajících dronů a střel zlikvidovali Američané

Izraelská i světová média zmiňují jen malé způsobené škody po nočním útoku, většinu dronů a střel se podařilo zlikvidovat, řadu ještě mimo izraelský vzdušný prostor. Jak v prohlášení připustil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, měl Izrael v této věci „určitou podporu“ svých spojenců.

To nad ránem potvrdil také Bílý dům v prohlášení po telefonickém rozhovoru mezi prezidentem Joem Bidenem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. „Pomohli jsme Izraeli sestřelit skoro všechny přilétající drony a střely,“ uvedl Biden podle prohlášení. Média v noci upozorňovala také na zapojení britských a jordánských letadel.

Francie zajistila obranu svých základen na Blízkém východě v době íránského útoku na Izrael prostředky protiletecké ochrany, sdělil agentuře AFP francouzský vojenský zdroj. Francie svým občanům doporučila, aby dočasně opustili Írán kvůli riziku eskalace konfliktu. Nizozemsko varovalo před cestami do Izraele.

Britský premiér Rishi Sunak potvrdil, že britská vojenská letadla sestřelila bezpilotní letouny, které Írán vypustil při útoku na Izrael, a vyzval k tomu, aby „zvítězily chladné hlavy“ a zabránilo se eskalaci konfliktu. „Mohu potvrdit, že naše letadla skutečně sestřelila několik íránských útočných dronů,“ řekl Sunak rozhlasovým a televizním stanicím.

Americký Institut pro studium války si podle listu The Times of Israel všiml, že íránský útok měl společné rysy s tím, jakým způsobem nyní Rusko při své agresi na Ukrajině používá drony a střely. „Rusko na Ukrajině experimentovalo s kombinacemi balistických střel a střel s plochou dráhou letu společně s íránskými drony,“ podotkl institut.

On-line přenos

Konflikt Íránu s Izraelem

  • Neděle 14. dubna 2024
  • 16:00

    Online přenos skončil. Děkujeme za pozornost

  • 15:39

    Írán tři dny před útokem oznámil sousedním zemím, že chystá operaci proti Izraeli, uvedl íránský šéf diplomacie. Neupřesnil, kdo upozornění dostal.

  • 14:50

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na úterý svolal mimořádnou schůzku ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Jednat se bude o íránských útocích proti Izraeli, uvedl na sociální síti X Borrell, podle nějž je cílem Unie přispět ke snížení napětí a zvýšení bezpečnosti v regionu.

Biden odrazuje Netanjahua před odvetou

Joe Biden měl podle nejmenovaného zdroje serveru Axios během nočního telefonátu izraelskému premiérovi Netanjahuovi říct, že Spojené státy budou proti jakékoliv odvetě Izraele proti Íránu. Netanjahu podle zdroje, na který se Axios odvolává, odpověděl, že rozumí, když mu Biden oznámil, že by se Spojené státy do takové akce nezapojily.

Biden prý také Netanjahuovi zdůraznil, že si Izrael v noci připsal vítězství, protože Írán na jeho území nezasáhl žádný cenný cíl. Stalo se tak díky společnému úsilí Izraele, Spojených států a dalších zemí.

USA platí za největšího spojence Tel Avivu. Podle oficiálního prohlášení Bílého domu Biden na neděli svolal jednání šéfů států skupiny G7, která sdružuje kdysi největší ekonomiky světa. „Svolám ostatní lídry zemí skupiny G7, abychom koordinovali jednotnou reakci na íránský bezostyšný útok,“ řekl americký prezident. Dal znovu najevo, že tento čin Teheránu „tím nejrozhodnějším způsobem odsuzuje“ a že americká armáda pomohla sestřelit „skoro všechny“ drony a rakety vyslané na Izrael.

Šéf Bílého domu také řekl, že Spojené státy nezaznamenaly žádný útok na americké jednotky nebo objekty v regionu, ale že zůstávají bdělé vůči všem hrozbám.

Nebudeme váhat s ochranou našich jednotek a podporou izraelské obrany, vzkázal Austin

Kvůli íránskému útoku hovořil také izraelský ministr obrany Joav Gallant se svým americkým protějškem Lloydem Austinem, uvedly The Times of Israel. Podle Gallantovy kanceláře izraelský ministr informoval Austina „o izraelských obranných akcích proti íránskému útoku“ a řekl mu, že izraelská armáda zůstává v nejvyšší pohotovosti kvůli možným dalším pokusům o útok.

Austin podle agentury Reuters vzkázal Teheránu, aby okamžitě zastavil další možné útoky. Spojené státy si válku s Íránem nepřejí, ale „nebudou váhat, pokud půjde o ochranu amerických jednotek v regionu a o podporu izraelské obrany,“ řekl.

Rozsáhlý raketový a dronový útok je podle Teheránu reakcí na nedávný izraelský úder proti íránskému konzulátu v Damašku. Izrael se sice k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.