Írán má větší armádu, Izrael vyspělejší

Horizont ČT24: Konflikt Izraele a Íránu v základních číslech (zdroj: ČT24)

Hrozba války mezi Izraelem a Íránem vyvolává obavy po celém světě. Konflikt by vedly státy s pokročilým jaderným programem a je možné, že vlastní nebo jsou schopné vyvinout atomovou bombu. Navíc by hrozilo, že konflikt uvrhne v chaos celý region, válka by se totiž vedla na tisícikilometrovou vzdálenost a přes několik států.

Nejkratší možná trajektorie, kterou může raketa urazit mezi Izraelem a Íránem, činí zhruba 930 kilometrů – a to v případě, že bude vypálena přímo ze státní hranice. Jeruzalém a Teherán od sebe dělí bezmála šestnáct set kilometrů.

Írán se izraelským cílům může přiblížit pomocí svých spojenců. Proíránské milice v Iráku mají Jeruzalém vzdálený jen 370 kilometrů a ještě blíže hrozí úderem syrské síly (zhruba 220 kilometrů) a libanonské teroristické hnutí Hizballáh (150 kilometrů).

Další partnery má Teherán v jemenských hútíích. Ti jsou sice od Izraele vzdálenější – jejich rakety by musely urazit téměř osmnáct set kilometrů – ale narušují provoz v Rudém moři.

Případný konflikt mezi Izraelem a Íránem má ještě širší rozměry, protože by mohl vyvolat reakci vlivných regionálních hráčů, jako jsou Turecko, Egypt či Saúdská Arábie.

Velikosti armád

Namístě je také zvážit síly, kterými Izrael a Írán disponují. Armádu má početnější Teherán, operuje s bezmála milionem vojáků, zatímco Jeruzalém má k dispozici 635 tisíc mužů (v obou případech jsou počítáni i rezervisté).

Pozemní vojska ale nemusejí hrát roli, odehrával-li by se konflikt na dálku. I letectvo má Írán početně silnější, jenže Izrael zase používá modernější letouny i vyspělejší protivzdušnou obranu. Židovský stát má pak co do počtu kusů lehce navrch u námořnictva.