Houbaři se každý rok sjíždějí do řecké Greveny. Na festivalu ochutnají i houbovou marmeládu

Houbový festival v řeckém městě Grevena (zdroj: ČT24)

Houby rostou i ve středomořských lokalitách, a to nikoliv v malém množství. A tamní obyvatelé je rádi sbírají. Grevena na severozápadě Řecka se dokonce honosí titulem „město hub“. Na houbovém festivalu z nich nadšenci vyrábějí i vcelku nezvyklé pochoutky: sirup, čokoládu či marmeládu.

Vcelku běžné je ve Středomoří sbírat lanýže. Vyhlášená a také drahá pochoutka roste pod zemí v hloubce 15 až 20 centimetrů. S jejich hledáním tak pomáhají vycvičená prasata nebo psi. „Stojí to dost práce, nachodíme se. Adrenalinu máme až do nebe, protože to je i nebezpečné, letos jsme viděli hodně hadů. Ale baví nás to,“ popsal svou práci sběrač lanýžů Jannis Kalampukas.

V okolí Greveny v řecké Makedonii se sbírají i plodnice hub známých i v severnějších zeměpisných šířkách. Město si na bohatství svého regionu zakládá a chlubí se přídomkem „město hub“. Každoročně pořádá festival.

„U nás se odehrává největší festival ochutnávky hub nejen na Balkáně, nejen v Evropě, ale podle všeho na celé planetě. To nám říkají mimoevropští návštěvníci, kteří nás každoročně poctí svou návštěvou,“ pochlubil se předseda spolku řeckých houbařů Giorgos Konstantinides.

Houbové želé i čokoláda

Výstava vzdělává, ukazuje, co je jedlé a co ne, vystavuje nejpěknější kousky a předvádí, co se z nich dá uvařit. „Děláme houbové sladké sirupy, houbový džem, houbové sladké želé, kaše, polévky, čokolády,“ vyjmenoval houbař Fotis Paraskevaidis.

To, co účastníci festivalu snesou z hor a lesů, prověří mykologové. Pak už se jen vaří, dusí a smaží na večerní hostinu. Zatím se nikdo neotrávil.