Jsem optimistický ohledně schválení americké pomoci Ukrajině, řekl Fiala po jednání v Kongresu

„Jsem mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině a Izraeli, ale samozřejmě to bude záviset na amerických zákonodárcích,“ řekl po jednání v americkém Kongresu český premiér Petr Fiala (ODS), který je na dvoudenní návštěvě USA. V úterý večer středoevropského letního času (SELČ) se v Kapitolu setkal s politiky, mimo jiné například s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Schůzky zhodnotil jako otevřené a přátelské.

Klíčovou součástí asi tříhodinových jednání v americkém Kongresu byly bezpečnostní otázky, zejména snaha o posílení podpory Ukrajiny. Kongresmani podle Fialy oceňovali roli Česka v pomoci zemi, která se již přes dva roky brání ruské invazi, především pak iniciativu na shánění munice. Fiala to v úterý řekl novinářům v závěru své dvoudenní cesty do Spojených států.

Během návštěvy Kongresu český premiér s americkými zákonodárci probíral také transatlantické vztahy, otázky spolupráce v jaderné energetice či dodávky zkapalněného zemního plynu. Pro Česko je důležité, aby ho USA dál posílaly.

Fiala se sešel se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a řadou dalších demokratických i republikánských členů Kongresu, například s předsedou sněmovního zahraničního výboru Michaelem McCaulem, demokratickou expředsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou či demokratickým předsedou zahraničního výboru Senátu Benem Cardinem. „Setkal jsem se prakticky se všemi důležitými lidmi, všechna jednání byla velmi přátelská a otevřená,“ zhodnotil premiér. Ohledně klíčových otázek nepozoroval rozdíly mezi republikány a demokraty, byť chápe, že vnitropoliticky jsou v odlišné pozici.

Tisková konference Petra Fialy po jednání v americkém Kongresu (zdroj: ČT24)

Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat pět set tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion, prohlásil předtím v konzervativním americkém think-tanku Hudsonský institut premiér Fiala.

„Jsem rád, že v tuto chvíli se k naší iniciativě připojilo již asi dvacet zemí – od Kanady, Německa a Nizozemska až po Polsko. Díky nim můžeme nyní poskytnout 500 tisíc kusů dělostřelecké munice,“ uvedl český premiér. „Neexistuje žádný důvod, proč bychom v příštích dvanácti měsících nemohli dodat další milion kusů,“ dodal.

Muniční iniciativu předseda české vlády popsal jako snahu zajistit nákup munice z třetích zemí, dokud jí nebudou dostatek vyrábět státy na Západě. „Máme know-how, kontakty a zkušenosti,“ poznamenal Fiala. Česko premiér označil za schopného a spolehlivého spojence s vyvinutým obranným průmyslem a dobrými obchodními kontakty po celém světě.

„Obrana musí být větší prioritou“

V Hudsonském institutu Fiala mluvil o transatlantických vztazích, ruské válce na Ukrajině a česko-americkém spojenectví. Hudsonský institut je think-tank zaměřený zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničněpolitickými tématy.

Český premiér Petr Fiala vystoupil s projevem v Hudsonském institutu (zdroj: ČT24)

V úvodu projevu připomněl komunistickou minulost Československa, zejména invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 a jeho konotace v současnosti. Zmínil, že Spojené státy byly pro české občany „symbolem naděje a svobody“.

Několikrát premiér vyzdvihl význam NATO a řekl, že „obrana musí být v budoucnu větší prioritou“, jelikož Západ čelí mnoha hrozbám. I v této oblasti vyjádřil vděčnost za spolupráci s USA a apeloval na to, aby země podpořila Ukrajinu, která se již přes dva roky brání ruské agresi.

V závěru řeči ocenil kvalitu transatlantických vztahů, zejména v oblasti bezpečnosti. „Bez Ameriky se nemůžeme vypořádat s krizemi, kterým čelíme dnes a kterým budeme čelit v budoucnu. Evropa je bez USA v nebezpečí a Amerika je bez Evropy slabší. Jen spolupráce dává smysl,“ prohlásil Fiala. „Ale musí to být rovnocenné partnerství,“ dodal.

Události: Návštěva Petra Fialy v USA (zdroj: ČT24)

Jednání v Kongresu

Fiala v rozhovoru před odjezdem do Kongresu řekl, že se bude snažit předat českou pozici i to, jak je důležité spojenectví USA a Evropy. Za klíčové také považuje, aby se Spojené státy účastnily řešení bezpečnostních problémů ve světě, mezi nimi zejména podpory Ukrajiny. „Ten boj je důležitý nejen pro Ukrajince samotné, ale i pro bezpečnost Evropy a nakonec i pro světový řád založený na pravidlech, a to je v zájmu Spojených států,“ konstatoval premiér.

Mluvit chtěl mimo jiné o uvolnění šedesáti miliard dolarů (1,4 bilionu korun) americké pomoci pro Ukrajinu, kterému už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory a o kterém ještě nehlasovala Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány.

Zpravodaj ČT Řezníček k návštěvě premiéra Fialy v USA (zdroj: ČT24)

Johnson v pondělí oznámil, že komora bude balíky finanční pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu projednávat tento týden, ale jako samostatné zákony, a nikoliv dohromady, jak to schválil Senát. Hlasovat by o nich zákonodárci mohli do konce týdne. Demokraté v čele s Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

„Teď se bude velmi horečně vyjednávat v Kongresu o tom, kdy se bude o čem jak hlasovat. Není vůbec jisté, zda to projde, ale jde o posun,“ podotkl z Washingtonu vedoucí zahraniční redakce ČT24 Martin Řezníček.

„A do toho přijíždí Petr Fiala, který se bude těm lidem snažit vysvětlit, že je v bytostném americkém zájmu, aby Ukrajině pomáhali, že USA by měly stát po boku Evropy. A že Evropa bude možná ochotná Spojeným státům pomoci zase v jiných věcech, pokud USA pomohou v Evropě – mám na mysli zejména společný postup vůči Číně,“ doplnil zpravodaj ČT.

Speciální vysílání: Návštěva českého premiéra v USA (zdroj: ČT24)

Fiala při své návštěvě v Kongresu uctil památku bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. U Havlovy busty předal stříbrné pamětní mince kongresmanům Lloydu Doggettovi a Mariovi Díaz-Balartovi, kteří společně vedou neformální skupinu přátel Česka.

V pondělí jednal Fiala v Bílém domě s prezidentem Bidenem, sešel se také s ředitelem CIA Williamem Burnsem.

Při setkání s krajany ve Washingtonu udělil medaili Karla Kramáře Janě Kánské, dceři političky Milady Horákové, kterou zavraždil v roce 1950 v tehdejším Československu komunistický režim. Medaili dostala Kánská za podporu demokracie a česko-amerických vztahů.

Český velvyslanec: Výsledky jednání byly velice dobré

Český velvyslanec v USA Miloslav Stašek uvedl, že Biden věnoval pondělnímu jednání s premiérem Fialou a jeho delegací víc času, než bylo původně plánováno. Setkání zhodnotil diplomat jako vřelé, česká strana hodnotí výsledky pozitivně.

Na Fialovu schůzku se šéfem Bílého domu byla vyhrazená hodina, podle Staška se nakonec protáhla. „Myslím, že výsledky byly velice dobré. Jednání probíhalo ve velice vřelé, přátelské atmosféře,“ konstatoval.

Představitelé Česka a Spojených států se na jednání shodli na rozvíjení spolupráce v oblasti energetiky. „S tím, že se zahájí jednání o sjednání dohody mezi vládou USA a Českem,“ prozradil Stašek. Pokračovat bude spolupráce v oblasti kyberbezpečnosti. „Z obou stran byl kvitován fakt, že nám roste obchodní výměna i investice,“ doplnil diplomat. Připomněl v té souvislosti galavečeři, která v úterý uzavře Fialův program v USA.

Návštěvu se podle Staška podařilo uskutečnit díky tomu, že USA berou Česko jako svého hlavního spojence ve střední Evropě – spolu s Polskem. „Myslím, že to je souběh několika faktorů. Důležitou roli hrál náš přístup k pomoci Ukrajině, ale dnes máme opravdu globální vztah, spolupracujeme velice úzce i v dalších regionech,“ míní. Vliv mají i loňské uzavření dohody Česka USA o obranné spolupráci či modernizace české armády založená i na nákupech stíhaček či vrtulníků z USA.

„Oceňujeme způsob, jakým způsobem ČR zvýšila pomoc Ukrajině. Jste v tom příkladní. Je to neuvěřitelný příspěvek k obraně Ukrajiny. Opravdu je to příklad k následování pro další země.“

Ben Cardin (D), předseda zahraničního výboru Senátu, o české muniční iniciativě


„Připsal jsem to panu premiérovi, protože jsme během dne pokročili. Myslel jsem, že je to jeho návštěva, která odemkla určitý zájem ve Sněmovně reprezentantů, protože ta se tím zákonem možná bude tento týden zaobírat. My potřebujeme tuto pomoc schválit. Je to naše hlavní priorita. Pomoc Ukrajině je naprosto zásadní a urgentní. Takže doufáme, že se tak stane tento týden.

Ben Cardin (D), předseda zahraničního výboru Senátu, o tom, jestli projde pomoc Ukrajině ve Sněmovně reprezentantů


„Podle mě premiér opravdu podtrhl tu urgentnost v pomoci Ukrajině, aby se schválila dodatečná pomoc. Víme, že Česko splňuje požadavek 2 % HDP na obranu v NATO. Máme přehled o tom, co Česko poskytlo Ukrajině, takže se podle mě do středu pozornosti dostala relativně malá země, která dělá pro bezpečnost v Evropě mnohem víc, než je její velikost. Je to podle mě inspirace, že všichni musíme dělat víc.

Ben Cardin (D), předseda zahraničního výboru Senátu, o tom, jak vnímal návštěvu premiéra v Bílém domě


„Být hráčem na světové scéně, tolik větším, než je velikost země, tak tato muniční iniciativa je velmi důležitá a prezident Biden i my všichni, kteří se staráme o Ukrajinu, hluboce oceňujeme české vůdcovství.

LLoyd Doggett (D), kongresman a spolupředseda České skupiny v Kongresu, o české muniční iniciativě


„Velmi doufám, že to projde. Zřejmě v pátek, možná už ve čtvrtek v noci, budeme mít šanci o tom hlasovat. Jsem potěšený, že pomoc Ukrajině je rozdělená a budeme mít čtyři separátní hlasování. Jedním z nich bude hlasování o Ukrajině a pak o Izraeli. Jsem také velkým zastáncem zákona na přebudování hospodářské prosperity a příležitostí, který zmrazí ruská aktiva, a ta budou použita pro Ukrajinu, kde Rusové spáchali tolik válečných zločinů. 

LLoyd Doggett (D), kongresman a spolupředseda České skupiny v Kongresu, o tom, jestli projde pomoc Ukrajině ve Sněmovně reprezentantů


„Podívejte, je důležité, že Putin bude zastavený. Putin je gangster, který své úmysly dával jasně najevo před řadou let. Ale nejde o to, co řekl, ale co provedl. Ať už to, jak nejdřív šel do Gruzie, pak v tom pokračoval. Tady je velmi silná podpora v Kongresu Spojených států, aby se pomohlo, umožnilo a asistovatovalo Ukrajincům ve válce proti této agresi. Samozřejmě se ujistíme, že peníze jsou dobře vynaložené a že se s těmito fondy nakládá odpovědně a my jsme v příštích několika dnech v procesu přijímání legislativy, abychom schválili dodatečnou pomoc Ukrajině.

Mario Diaz-Balart, (R), kongresman a spolupředseda České skupiny v Kongresu


„Já vám gratuluju k 25 letům v NATO. A také k vašemu podílu na všem ohledně Ukrajiny, co se týče blízkosti a vůbec všeho dalšího. Vím, že jste se setkal s naším prezidentem, na to můžete být velmi hrdí. A vím, že se snaží velmi tvrdě prosadit pomoc Ukrajině v Kongresu.

Nancy Pelosiová (D), bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů, k premiéru Fialovi