Eiffelovu věž zavřela stávka. Pracovníci si stěžují na podfinancovanou údržbu

Události: Uzavřená Eiffelova věž (zdroj: ČT24)

V Paříži během pondělí na den zavřela Eiffelova věž. Zaměstnanci společnosti Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), která věž spravuje a jež z 99 procent vlastní město, si stěžují na podmínky údržby. Je podle nich podfinancovaná, což vystavuje riziku návštěvníky věže, informovala agentura Reuters.

Paříž se připravuje na hostování letošních letních olympijských her, na kterých se mimo jiné budou rozdávat medaile obsahující kov z Eiffelovy věže. Právě před olympiádou plánovalo město opravy a údržbu věže. Na to ale podle zaměstnanců SETE nevyhradilo dostatek peněz, takže práce by nemusely být provedeny pořádně – a vyhlásili proto stávku. Naposledy správci Eiffelovky takto protestovali v prosinci.

Návštěvníci se v pondělí řadili před cedulí, která oznamovala stávku. „Je to zklamání. Měli jsme v plánu sem přijít brzy a sehnat si lístek. Ta stávka nás překvapila,“ řekl Vito Santos z Kanady, který do Paříže přijel patnáct let po svých líbánkách a hodlal na věž vzít své děti.

Loni podle údajů provozní společnosti Eiffelovu věž navštívilo 6,3 milionu lidí, nejvíce od roku 2019. V roce 2020 se návštěvnost propadla kvůli omezením v souvislosti s pandemií covidu-19.