Dubaj zasáhly extrémní přívalové deště. Za pár hodin napršelo tolik, co běžně za rok

Dubaj se potýká s následky přívalových dešťů, během kterých od pondělí do úterý napršelo 142 milimetrů srážek. Ulice se proměnily v řeky, řidiči dokonce ve spěchu kvůli rychle stoupající vodě opouštěli svá vozidla. V Dubaji prší i ve středu, srážky ale už nejsou tak intenzivní. Přesto se dubajské mezinárodní letiště, které patří k nejrušnějším na světě, stále potýká s problémy a omezuje lety. Cestující vyzvalo, aby si u své letecké společnosti předem ověřili, zda a kdy bude jejich spoj odbaven, než se na letiště vydají.

V úterý se na sociálních sítích objevily záběry z dubajského letiště, na kterých velká dopravní letadla pojížděla po zaplavené letištní ploše. Hladina vody byla tak vysoká, že podvozky letadel téměř nebyly vidět a na letištní ploše se při pojíždění strojů tvořily vlny.

Problémy má letiště i ve středu, kdy byly zaplaveny příjezdové cesty k němu, píše CNN. Mnoho leteckých společností včetně vlajkového dopravce Emirates hlásí zpoždění, ale i rušení letů. Emirates ve středu ráno oznámily, že až do půlnoci pozastavily odbavování cestujících.

Mezinárodní letiště v Dubaji také doporučilo cestujícím na letiště nejezdit, pokud to není nutné. „Lety jsou nadále zpožděny a odloženy. Prosím zkontrolujte si stav svého letu u svého dopravce, snažíme se obnovit provoz, co nejdříve to půjde,“ napsalo letiště na síti X. Cestující, kteří jsou už na letišti, budou odbaveni.

Dubaj zasáhly extrémní přívalové deště (zdroj: ČT24)

Jeden z cestujících stanici CNN řekl, že po úterním pozdním příletu z Hongkongu strávil na letišti noc spolu se stovkami dalších lidí, protože nebylo možné se z terminálu dostat. „Letiště se plní a nikdo nemá kam jít,“ popsal.

V zemi je i ve středu zrušeno vyučování ve školách, někde se žáci učí na dálku přes internet. Také vládní úředníci už v úterý pracovali z domova. I mnozí další zaměstnanci firem do práce nepřišli, uvedla AP.

Infrastruktura se silnými dešti nepočítá

Ve Spojených arabských emirátech začalo pršet v pondělí, v úterý deště ještě zesílily a do večera spadlo v Dubaji asi 142 milimetrů srážek, napsala agentura AP. Podle státní tiskové agentury WAM byly úterní deště v zemi nejsilnější za nejméně 75 let.

V úterý zemřel na severu SAE sedmdesátiletý muž, když jeho vůz smetla povodeň ze silnice.

Stejně jako zbytek Spojených arabských emirátů má Dubaj horké a suché podnebí. Srážky jsou proto vzácné a v mnoha oblastech je omezená infrastruktura, například kanalizace, která by extrémní přívaly vody zvládla. Problém je i vyprahlá půda, která nedokáže absorbovat větší množství vody.

Aktuální přívalové deště souvisí s bouřkovým systémem, který prochází Arabským poloostrovem a pohybuje se přes Ománský záliv. Stejný systém přináší neobvykle deštivé počasí také do jihovýchodního Íránu a Ománu, kde hlásí už 18 obětí.

Web CNN upozorňuje, že podobné přívalové deště budou v důsledku změny klimatu stále častější. Jak se atmosféra stále otepluje, je schopna nasáknout více vlhkosti, která později spadne na zem v podobě extrémních přívalových dešťů.

Události: Povodně na Arabském poloostrově (zdroj: ČT24)

Svědectví přímo z místa

Redaktorka ČT Karolína Jelínková přímo z Dubaje uvedla, že už její úterní přílet do země byl zpožděný. Pilot také zvažoval, podle informací pro cestující, zda přistát na původně plánovaném letišti, nebo zda vzhledem ke stavu přistávací plochy zamířit jinam. „Kroužili jsme zhruba hodinu. Po přistání už hustě pršelo, v dálce byly vidět blesky,“ dodala.

Zmínila také, že na letišti pak nefungovaly žádné aplikace, nejezdily klasické autobusy ani taxíky, Po dvou hodinách pak přijely speciální, evakuační, autobusy. Ty projížděly po zaplavených komunikacích. Cestou pak bylo vidět několik odstavených autobusů či zaplavených aut. Místní považovali počasí za extrémní a v posledních sedmdesáti letech nevídané.

Tyto události se týkaly úterý, ve středu už bylo počasí jiné, pro zemi klasičtější: slunce svítilo, teploty stouply a vál vítr, dodala Jelínková. Voda z komunikací už opadala.

Studio ČT24: Záplavy v Dubaji ochromily provoz na nejrušnějším mezinárodním letišti (zdroj: ČT24)