Dánská královna v lednu abdikuje. Na trůnu strávila přes půl století

Dánská královna Margrethe II. odstoupí 14. ledna z trůnu, který předá svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Frederikovi. Panovnice to oznámila v projevu přenášeném televizí. Třiaosmdesátiletá královna uvedla, že nastal čas předat odpovědnost příští generaci.

Královna v projevu připomněla, že je na trůnu už skoro 52 let. „Čas si vybírá svoji daň a neduhů přibývá. Nejde toho zvládnout tolik jako v minulosti,“ připustila panovnice, která letos v únoru podstoupila operaci zad. Právě po ní podle svých slov začala přemýšlet o budoucnosti a předání trůnu.

Lidem v Dánsku poděkovala za vřelost a podporu, jaké se jí během jejího působení na trůnu dostává. Poděkovala také za spolupráci vládám, které se za uplynulého více než půlstoletí v Dánsku vystřídaly, i parlamentu.

Dánská královna Margrethe II.
Zdroj: Reuters/Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Ztělesnění Dánska

Premiérka Mette Frederiksenová královně poděkovala. „Jménem celého obyvatelstva bych ráda srdečně poděkovala Jejímu Veličenstvu královně za její celoživotní obětavost a neúnavné úsilí ve prospěch království,“ uvedla v prohlášení. „Královna Margrethe je ztělesněním Dánska,“ dodala.

Královna často objížděla různá místa v Dánsku a pravidelně navštěvovala i Grónsko a Faerské ostrovy, autonomní území Dánského království, ve kterých se jí dostávalo nadšeného přijetí. V roce 2011 přijela i za dánskými vojáky sloužícími v Afghánistánu.

Bez korunovačního obřadu

Na rozdíl od britské královské tradice se nebude konat žádný formální obřad korunovace korunního prince Frederika. Jeho nástup na trůn bude pouze vyhlášen z kodaňského zámku Amalienborg.

Dánský korunní princ Frederik s princeznou Mary
Zdroj: Reuters/Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

DPA píše, že Margrethe II. vždy tvrdila, že na trůnu chce zůstat až do smrti, proto dánskou veřejnost svým oznámením zaskočila. Když se lidé před palácem Amalienborg tuto novinu dozvěděli, začali spontánně tleskat.

Margrethe II. je nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě. Královnou byla prohlášena v lednu 1972 po smrti svého otce Frederika IX. Její role je převážně ceremoniální. Jde o druhou ženu na dánském trůnu.