Česko je pro USA zárukou stability ve střední Evropě, věří politolog Kraus

Profesor politologie na Middlebury College Michael Kraus (zdroj: ČT24)

„Stát střední velikosti nemá vždycky příležitost být vyslyšen, a proto je pozvání premiéra Fialy poctou a současně i oceněním za širokou podporu, kterou Česká republika poskytla Ukrajině,“ řekl v rozhovoru o návštěvě premiéra Petra Fialy (ODS) u prezidenta USA Joea Bidena České televizi uznávaný profesor politologie na Middlebury College ve Vermontu Michael Kraus.

Návštěva premiéra Fialy v Bílém domě je podle Krause jednoznačně důležitá i vzhledem k tomu, že prezident Biden je vysoce vytížený jinými povinnostmi. „To, že si udělá čas pro premiéra České republiky, je signál zcela jednoznačně ve prospěch českých zájmů,“ řekl profesor.

Sám Michael Kraus slavnou Oválnou pracovnu v sídle amerických prezidentů navštívil a v rozhovoru se svěřil, že to pro něj byl obrovský zážitek. I kvůli tomu, že se zabývá historií mezinárodních vztahů. „Při návštěvě Oválné pracovny se mi vyjeví ta důležitá rozhodnutí, která američtí prezidenti museli v různých krizích řešit. Tam je opravdu cítit ta váha historie,“ popisuje Kraus.

Česko-americké vztahy mají bohatou historii

S americkým kontinentem je spojeno i několik okamžiků českých dějin. V kongresové knihovně je uložen originál vyhlášení nezávislosti Československa po první světové válce, na kterém participoval i tehdejší americký prezident Woodrow Wilson. Podle profesora Krause s ním měl blízký vztah tehdejší první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

A vřelé vztahy s hlavou státu USA navázal i Václav Havel, který byl podobně jako Masaryk vnímán jako mluvčí celého regionu střední Evropy, říká odborník. „V tomto smyslu si myslím, že američtí prezidenti Bill Clinton i oba Bushové (George H. W. Bush a George W. Bush) se stali příznivci českých akcí, včetně rozšiřování NATO,“ prohlásil v rozhovoru Kraus.

Česko je pro USA symbolem stability ve střední Evropě

Podle řady expertů pozvánka k návštěvě Bílého domu od Joea Bidena Fialovi přišla i díky české iniciativě na dodávky munice Ukrajině, která se již přes dva roky brání obnovené ruské invazi. Tuto iniciativu Kraus hodnotí pozitivně a míní, že v USA takovou akci nečekali. „Jsem přesvědčen, že je to signál z Bílého domu, že Evropa přece jen dělá, co může, a český postoj a česká iniciativa je v tomto jedinečná,“ řekl Kraus.

Politolog Kraus si myslí, že by mohla napomoct zvýšit váhu České republiky v USA. To, že Česko přišlo s touto iniciativou, „je v současnosti také signál, že v tom evropském regionu, a zvlášť tom středoevropském, kde se některé země ubírají jinou cestou, jako Maďarsko a Slovensko, přece jenom jsou určité záruky stability a kontinuity strategie NATO a USA ve snaze vyjít vstříc Ukrajincům, kteří bojují za stejné hodnoty,“ zhodnotil Kraus.

Fiala se při návštěvě USA má také setkat s předsedou sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Český premiér by tak na něj mohl zatlačit, aby pokračovaly snahy Kongresem protlačit balík pomoci pro Ukrajinu, který již několik měsíců blokuje Republikánská strana, jejíž je Johnson členem. „Určitě si ho šéf sněmovny vyslechne s pozorností. Do jaké míry ho to ovlivní, v rámci všech patálií, které má ve vlastní straně, těžko říct.“ zhodnotil Kraus.

„Stát střední velikosti nemá vždycky příležitost být vyslyšen, a proto to pozvání premiérovi Fialovi je poctou a současně je to ocenění za širokou podporu, kterou Česká republika poskytla Ukrajině,“ uzavřel Kraus.