Busty Lincolna i Trumana. Kurátorka Kalinovská popsala dekorace v Oválné pracovně

Milena Kalinovská, kurátorka o Oválné pracovně (zdroj: ČT24)

Příjezd premiéra Petra Fialy (ODS) do Bílého domu bude sledovat i početná česká komunita ve Spojených státech. ČT poskytla rozhovor kurátorka Milena Kalinovská, která emigrovala z Československa po sovětské okupaci v roce 1968. Do USA se přestěhovala na konci 80. let. Oválnou pracovnu i osobně navštívila. Uvedla, že současná hlava státu Joe Biden si přizpůsobil dekorace ve své kanceláři symbolicky – odkazy na prezidenty, k jejichž hodnotám se hlásí.

Kurátorka přiznala, že příjezdy osobností z Česka či bývalého Československa ji vždy „neobyčejně zaujmou“, podobně jako celou českou komunitu ve Spojených státech. „Dobře víme, jakou roli sehrál Tomáš Garrigue Masaryk, dobře víme, jak tady zapůsobil Václav Havel,“ připomněla s odkazem na návštěvu prvního českého prezidenta v americkém Kongresu.

Kalinovská pak vedla Institut současného umění v Bostonu a pracovala i v Hirshhornově muzeu ve Washingtonu nebo v Muzeu soudobého umění v New Yorku.

Oválnou pracovnu – kancelář amerických prezidentů – osobně navštívila během funkčního období Baracka Obamy. „Probíhají tam ta nejdůležitější rozhodnutí, která se týkají nejen Spojených států, ale celého světa,“ pokračovala.

Milena Kalinovská v Oválné pracovně s Barackem Obamou
Zdroj: ČT24

Každý z prezidentů má možnost si „vyzdobit“ Oválnou pracovnu podle svého. Kalinovská upozornila třeba na portréty nebo busty, které mají představovat symboliku, k níž se daná hlava státu hlásí. Současný prezident Joe Biden si vybírá dané prvky tak, aby představovaly možnosti – heslo, jímž se prezident prý řídí.

„Pochopitelně, že je tam Abraham Lincoln, s jehož pomocí došlo ke zrušení černošského otrokářství. Mě osobně nejvíc překvapila busta (Harryho) Trumana,“ podotkla. Její umístění do Oválné pracovny prý může mít dva důvody. Prvním může být rozhodnutí shodit atomové bomby na Japonsko poté, co se spojenec nacistického Německa odmítl vzdát ve druhé světové válce. Dvojice bomb dopadla na Hirošimu a Nagasaki – místa, kde Japonci vyráběli zbraně.

Jako druhý důvod umístění busty Trumana vidí Kalinovská jeho angažování během zakládání Charty Spojených národů. „To nám něco říká o Bidenovi – jednak ho zajímá hluboce domácí politika a lidi normálního původu, normální pracovní situace. Na druhé straně mezinárodní situace – on dobře ví, že Spojené státy mají mezinárodní dopad, a tudíž musí fungovat tak, aby dal možnosti zemím, se kterými Amerika dále spolupracuje,“ řekla.

Stůl z viktoriánského období

Pro kurátorku osobně hraje velkou symbolickou roli stůl, u nějž Biden pracuje. „Říkáme mu Resolute, což znamená rezoluce, rozhodnutí nebo určitá determinace.“ Připomněla, že stůl byl USA věnován britskou královnou Viktorií, dřevo na něj bylo použito z lodi HMS Resolute. Ta v 19. století ztroskotala, Američané ji opravili a vrátili Britům zpět.

„Prezidenti stůl používali v různých svých kancelářích, ale byl to John Kennedy, který se v roce 1961 rozhodl, že bude v Oválné pracovně,“ uvedla. Nábytek používal i Bidenův předchůdce Donald Trump, současný prezident jej ve svém sídle ponechal.