Británie se chystá na další fázi kontrol importu z EU. Dopadnou hlavně na malé dovozce

Horizont ČT24: Kontroly dovozu potravin z EU (zdroj: ČT24)

Brexit Velké Británii přináší nekončící nadílku změn a opatření. Příští úterý vstoupí v platnost druhá fáze kontrol dovozu potravin z Evropské unie. Tři roky po opuštění společného trhu a osm let po referendu. Opatření dopadá zejména na nezávislé a malé dovozce. Vláda – také v duchu brexitu – odmítla návrh Evropské komise obnovit výměny studentů.

Panzerovy lahůdky v Londýně dodávají zahraniční delikatesy do dvou stovek britských restaurací. Od zrušení společného evropského trhu už ale přišly o desítky dodavatelů. Majitel se obává, že nové kontroly dováženého zboží odradí další.

„Brexit byl v podstatě katastrofa. Vytvořil nedostatek pracovních sil, nesmyslné dodatečné náklady, byrokracii – obrovskou škálu byrokracie. Nyní musíme odesílat průvodní dokumentaci 24 až 48 hodin před zahájením dopravy, zatímco dříve to byly hodiny,“ řekl majitel Panzerova lahůdkářství David Josephs.

Britové si odhlasovali brexit před osmi roky. Rozplétání dodavatelských řetězců a zřizování celnic ale trvalo tak dlouho, že se nová pravidla uplatňují až teď. Evropští exportéři masných výrobků, sýrů a květin musí nově při cestě do Británie předložit zdravotní certifikáty zboží. S koncem dubna přijdou kontroly a poplatky.

Zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Dolanský uvedl, že ve Velké Británii je dostupné evropské zboží – jako jsou francouzské sýry, italská a španělská vína – ale je dvojnásobně až trojnásobně dražší než v Evropské unii.

„Dělá to věci složitější, značně je to prodražuje a je velmi komplikované sem zboží dostat. Zboží buď dorazí pozdě, nebo až po datu spotřeby. Jen z toho papírování se vám chce brečet,“ přiblížil majitel britského zelinářství Andreas Georghiou.

Vláda tvrdí, že tím zamezí zavlečení nemocí a škůdců. A vyrovná podmínky britských exportérů na kontinent, ti podobné překážky musí zvládat už tři roky. Slibuje pragmatický přístup, který inflaci zvýší nejvýš o dvě desetiny procenta.

„Jde to, když dovážíte celé kamiony, my ale vozíme řemeslné produkty malých výrobců s krátkou spotřební dobou. Bohužel, zvýšení cen se promítne dál, nedokážeme to všechno absorbovat,“ řekl Nick Carlucci, obchodní ředitel Tenuta Marmorelle.

Výměna studentů

Dopady brexitu jsou tak stále citelnější, a nejen v obchodu. Jak lídr britské opozice Keir Starmer, tak šéf vlády Rishi Sunak například odmítli návrh šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, který by mladým Britům umožnil čtyři roky žít, studovat a pracovat v Evropské unii a recipročně by mladým Evropanům zpřístupnil Británii.

„Nezavedeme projekt mobility mládeže v Evropské unii. Svobodný pohyb po EU skončil a nemáme v úmyslu ho obnovit,“ uvedla ve svém prohlášení britská vláda. Přestože měl mít projekt přísné podmínky, britští politici nechtějí působit jako někdo, kdo Spojené království otevírá migraci. Podle zdrojů blízkých vládě by ale výměny uvítali, kdyby je mohli omezit jen na zemi, kterou si vyberou: například Francii.

Britští komentátoři hovořili o tom, že návrh EK byl pro Spojené království nevýhodný, řekl Dolanský. Podle dostupných zdrojů mohli Evropané zamířit do Británie, ale Britové mohli směřovat pouze do jedné evropské země, kterou by si vybrali.