Blinken dorazil do Číny krátce po schválení pomoci pro Tchaj-wan, kterou Peking kritizuje

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dorazil do Číny na čtyřdenní návštěvu. V Šanghaji se má setkat se zástupci podnikatelů a byznysu, v Pekingu později s politickými špičkami režimu.

Zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová uvedla, že na programu politických jednání je například bezpečnostní situace v Jihočínském moři, dění na Ukrajině a na Blízkém východě.

Současná schůzka se koná krátce poté, co americký Senát schválil pomoc pro Tchaj-wan. Balík počítá s dvěma miliardami dolarů vojenské pomoci pro tento ostrov.

„Čína proti této pomoci protestuje, považuje to za vměšování do svých vnitřních záležitostí. Opakuje, že je to porušení principu jedné Číny,“ popsala Šámalová. Peking viní Američany z toho, že povzbuzují separatisty na ostrově, tedy tchajwanskou vládu a nastupujícího prezidenta, který bude mít v květnu inauguraci, dodala zpravodajka.

Čínský vládní úřad pro vztahy s Tchaj-wanem pak vyzval Washington, aby přestal vyzbrojovat ostrovní stát a začal naplňovat svůj závazek, že nebude napomáhat vyhlášení nezávislosti ze strany Tchaj-wanu, píše agentura Reuters.

Samotné vztahy Pekingu a Tchaj-wanu nyní doprovází růst napětí před květnovou inaugurací nového tchajwanského prezidenta. Zpravodajka očekává tlak čínské diplomacie na různé státy, aby se od něj a od nové vlády distancovaly.

Vztah k Rusku

Asi tím nejožehavějším tématem, o kterém bude Blinken jednat, je čínská podpora Rusku ve válce na Ukrajině, uvedla Šámalová. Američané nedávno zveřejnili rozsáhlý seznam zboží, které Peking Moskvě dodává. Nejsou to sice zbraně, ale jde o technologie a stroje využitelné pro výrobu zbraní.

Zpravodajka ČT Šámalová o návštěvě amerického ministra zahraničí v Číně (zdroj: ČT24)

Posun ve vzájemných vztazích však prý nelze očekávat, američtí diplomaté jsou k tomu poměrně skeptičtí, nebo spíše realističtí. „Ale považují za důležité udržovat komunikační kanály otevřené,“ dodala Šámalová.

Zmínila, že kontakty Číny a USA jsou poměrně intenzivní. Ať už na úrovni prezidentů, či ministrů zahraničí nebo obrany.

„Ale sporná témata zůstávají. Čína například nezakročila proti výrobcům fentanylu, syntetické drogy, se kterou mají USA vážné potíže,“ dodala zpravodajka.