Žďár nad Sázavou má další školní ulici. Auta do ní půl hodiny před začátkem vyučování nevjedou

Události v regionech: Školní ulice ve Žďáru nad Sázavou (zdroj: ČT24)

K základní škole v Palachově ulici ve Žďáru nad Sázavou nemohou půl hodiny před začátkem vyučování vjíždět auta. Nová pravidla mají zajistit bezpečnost malých chodců, protože někteří rodiče vozili své děti až přímo ke škole. A tím ohrožovali ty ostatní.

Do části Palachovy ulice těsně před základní školu auta ráno před začátkem vyučování nově jezdit nesmí, bude tomu tak každý den kromě víkendů a letních prázdnin. „Mně to nevadí. My parkujeme mezi domy, takže jsme spokojení. Máme to akorát stejně daleko do školy i do školky,“ řekla matka jednoho ze školáků.

Systém takzvané školní ulice má zklidnit dopravu a zvýšit bezpečnost v místech, kudy děti chodí do školy. Opatření vítá i Gita Kvapilová. „Kolikrát ráno tamhle nahoře na kopečku, když jdeme, tak máme problém. Ta auta tam jedou často docela rychle,“ popsala.

„V kritickém místě se nám vozidla rodičů, kteří přiváželi své děti, střetávala s dětmi docházející do základní školy. To byl problém,“ poznamenal vedoucí Městské policie Žďár nad Sázavou Martin Kunc. Policie bude na místě hlídkovat, dokud si řidiči na nová pravidla nezvyknou. Pokuta na místě ve výši až patnáct set korun hrozí tomu, kdo zákaz vjezdu respektovat nebude.

První školní ulici radnice zavedla loni v červnu u základní školy ve Švermově ulici. Předtím tam podle sčítání dopravy čtyřicet pět minut před začátkem vyučování projelo zhruba osmdesát aut. „Těch kolizních situací tam vznikalo mnohem více. Tam se skutečně zavedení školní ulice osvědčilo. Děti jsou ve větším bezpečí,“ ujistil starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos (STAN, za Žďár – živé město). Do budoucna by město chtělo systém spustit i v ulici Komenského, kde má základní školy dvě.