Začala stavba silnice, která vyvede dopravu z Českých Budějovic a napojí se na obchvat

Jihočeský kraj zahájil stavbu silnice, která bude vyvádět dopravu z Českých Budějovic a vyhne se zastavěné satelitní oblasti v okolí obce Srubec. Budování více než tři kilometry dlouhé komunikace potrvá do listopadu a bude stát sto dva miliony korun. Silnice se bude napojovat na obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3.

Novou silnici bude využívat především tranzitní doprava ve směru na Ledenice a Borovany. Nyní musí jezdit přes Srubec, jenž z velké části lemuje současnou přetíženou silnici. Součástí projektu je i přesun kapličky u křižovatky ulic Ledenická a Mladého. Kaplička bude mít místo v nově vybudovaném parčíku.

Novou silnici začnou motoristé využívat souběžně se zahájením provozu obchvatu Českých Budějovic. Ředitelství silnic a dálnic letos zprovozní přes dvacet osm kilometrů dálnice D3 včetně obchvatu Českých Budějovic.

V provozu je nyní sedmdesát kilometrů D3, která má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla sto sedmdesát kilometrů. Celou D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí chce stát podle ministerstva dopravy dokončit do roku 2031, jihočeskou část do roku 2026.